АКТУАЛЬНО

У Львові провели Архиєпархіальний собор «Еміграція, поселення та глобальна єдність УГКЦ»

Вівторок, 03 березня 2020, 12:01
29 лютого 2020 року у Львівській духовній семінарії Святого Духа відбувся Собор Львівської архиєпархії на тему «Еміграція, поселення та глобальна єдність УГКЦ».

Собор відбувся з благословення та під проводом архиєпископа і митрополита Львівського Ігоря Возьняка. Участь взяли: єпископ-помічник Львівської архиєпархії Володимир Груца, єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії Теодор Мартинюк, представники духовенства, богопосвячені особи та миряни.

Львівський Собор  відкрили  Молебнем до Пресвятої Богородиці.  Наприкінці молитви владика  Володимир зауважив, що найціннішим скарбом для Церкви є миряни та побажав усім плідної праці під час Собору.

У вступному слові  Львівський митрополит наголосив на  позитивному моменті глобалізації для нашої Церкви: «Вона є присутня на усіх континентах. Це стало можливим завдяки чисельній еміграції наших людей у пошуках кращого життя».  На завершення митрополит  закликав усіх присутніх  до плідної праці упродовж всього Собору.

Ієромонах Юстин Бойко, представник Пасторально-міграційного відділу УГКЦ, розповів про виклики і перспективи парафії в епоху глобалізації Церкви. «Важливо розділити сільські й міські парафії, які мають свої окремі виклики та перспективи. Часи змінюються, обставини життя змінюються, але не змінюється природа людини: вона створена на подобу Божу; вона є зранена гріхом. Змінюються епохи, але незмінною залишається місія Церкви – бути кораблем спасіння для кожної людини. Парафія в цьому процесі відіграє ключову роль», – наголосив ієромонах Юстин.

Диякон Сергій Касьянчук розповів про діяльність Світового конгресу українців та його співпрацю з УГКЦ у питаннях душпастирства діаспори, акцентуючи на тому, що її представники зараз активно долучаються до суспільного і духовного життя України, ознайомив із вже досягнутими цілями та ідеями майбутніх проєктів співпраці.

Владика Теодор поділився досвідом власного душпастирювання, заторкнувши проблему внутрішньої міграції та виклики, що стоять перед Церквою в умовах вимушеного переселення українців. Також владика звернув увагу на необхідності створення місійних інститутів, які готуватимуть духовенство до проповіді Слова Божого в усьому світу, де є потреба. Адже громади УГКЦ розсіяні територіально дуже широко, і кожна з них потребує духовної опіки. Визначальними елементами єдності УГКЦ є літургійний обряд, спільні душпастирські плани, плекання синодальної єдності; плекання патріаршої структури – сприйняття особи патріарха як знаку і служителя єдності; розвиток духовної спадщини, розвинутої і збереженої попередніми поколіннями.

Голова Комісії у справах молоді КГВА о. Ростислав Пендюк розповів про душпастирство в умовах глобалізації, зокрема про формування свідомого парафіянина, працю з молоддю в Церкві. Доповідач наголосив на тому, що великим завданням Церкви є показати молодим людям, які сьогодні найчастіше мандрують, обличчя Церкви, яка є цілковитим продовженням місії Христа. З особистим свідченням виступила п. Марта Яцишин, поділившись досвідом міграції та еміграції, в умовах яких опиралась на співпрацю з місцевими парафіями УГКЦ, описавши виклик пошуку спільноти закордоном та роль Церкви у житті емігранта.

Після роботи в групах учасники Собору сформулювали Резолюцію, що подає пропозиції на VІІ сесію Патріаршого Собору. Патріарший Собор відбудеться у Львові у серпні цього року і розглядатиме тему еміграції та глобальної єдності УГКЦ на основі напрацювань архиєпархіальних і єпархіальних соборів нашої Церкви в усьому світі.

Завершився Собор Львівської архиєпархії словом архиєрея та молінням Великої вечірні.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://velychlviv.com

ТЕГИ: Львів, собор
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next