АКТУАЛЬНО

У Львові розпочалася Міжнародна конференція з християнської педагогіки

Субота, 06 липня 2019, 12:51
5 липня у Львівській духовній семінарії Святого Духа розпочалася Міжнародна всецерковна науково-практична конференція «Християнська педагогіка: системи, досвід, перспективи», метою якої є аналіз багатого досвіду педагогічної спадщини УГКЦ у галузі релігійного виховання та розгляд можливостей його застосування у сучасній виховній практиці.

Конференція присвячена 150-літтю з дня народження та 100-літтю з дня переходу до вічності преподобної матері Йосафати Гордашевської, співзасновниці Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії.

Організаторами конференції виступають Патріарша катехитична комісія та Катехитично-педагогічний інститут УКУ. Серед близько 180 учасників конференції – представники монашества, відповідальні за катехизацію в УГКЦ, катехити та християнські педагоги з усіх єпархій України, Мукачівської єпархії, а також з Польщі, Сербії, Англії, Іспанії, Італії, США, Канади та Бразилії.

Перший день конференції учасники розпочали Божественною Літургією, після якої заступник голови Патріаршої катехитичної комісії УГКЦ п. Назар Дуда зачитав лист-звернення до учасників конференції Глави і Отця УГКЦ Блаженнішого Святослава.

В свою чергу директор Катехитично-педагогічного інституту с. д-р Луїза Цюпа наголосила на молитовній єдності учасників конференції з Верховним Архиєпископом, членами Постійного Синоду та Митрополитами УГКЦ, які сьогодні розпочали дводенну зустріч з Папою Римським Франциском у Ватикані. Також було зачитано звернення до учасників конференції Генеральної Настоятельки Згромадження Сестер СНДМ с. Софії Лебедович.

З вітальним словом до учасників конференції звернулися Преосвященний владика Володимир (Груца), єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ, та ректор ЛДССД о. Ігор Бойко.

Наукова частина конференції, яку модерувала директор КПІ УКУ с. д-р Луїза Цюпа, розпочалася доповіддю с. Орести Боршовської, СНДМ, про постать блаженної сестри Йосафати та про її внесок у розвиток духовного виховання.

Отець Олег Шепетяк, проф. кафедри історико-філософського факультету Київського університету ім. Б. Грінченка, у своїй доповіді зупинився на філософських засадах християнської педагогіки.

Про християнське виховання в УГКЦ розповіла Генеральна настоятелька ЗСПР с. Наталія Мельник.

Учасники конференції також мали можливість почути про актуальний стан релігійного виховання в УГКЦ від п. Назара Дуди, заступника голови ПКК УГКЦ. А п. Андрій Козіброда, викладач КПІ УКУ, представив присутнім проект нової загальної катехитичної програми УГКЦ (1-3 класи).

Після ознайомлення з теоретичними основами християнського виховання присутні мали можливість навчитися їх застосовувати на практиці, взявши участь в одному з передбачених програмою майстер-класів за методикою християнського виховання. На вибір було запропоновано:

  • Катехиза дорослих (о. д-р Богдан Тимчишин),
  • Арт-терапія у катехизації (Ігор Васюта),
  • Інтерактивні методи в катехизації (Андрій Козіброда),
  • Праця з підлітками: виховання довіри на прикладі святих (Марія Шипка),
  • Система виховання Дона Боско (о. Олег Ладнюк).

Під час праці в групах, яка відбулася після практичних занять, учасники конференції обговорювали актуальні питання катехизації різних вікових груп та висловлювали пропозиції щодо оновлення загальної катехитичної програми.

Вечірня частина конференції була присвячена представленню новаторських катехитичних практик у Польщі, Бразилії та Канаді.

Повідомила Юлія Козіброда


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next