АКТУАЛЬНО

У Львові розпочалася урочиста академія, присвячена 20-річчю візиту святого папи Івана Павла ІІ до України

Четвер, 24 червня 2021, 12:18
Сьогодні, 24 червня 2021 року, у Львівській міській раді розпочалася Урочиста академія до 20-ліття візиту святого папи Івана Павла ІІ до України. До події долучилися представники міської та обласної влади, ієрархи, духовенство, монашество, а також миряни, які мали стосунок до візиту папи або науково досліджують його постать.

“Насправді сьогодні тут гроно унікальних людей. Зібралися ті, хто зсередини бачив таїнство візиту Івана Павла ІІ. І кожен із вас, тут присутніх, відіграв унікальну неповторну роль. І сьогодні буде та мить, коли можна пригадати. Думаю, що представники ЗМІ будуть ловити кожне слово. Бо це історія нашого міста, яка дала поштовх. Вірю, що це поштовх до нових добрих змін”, – підкреслив міський голова Львова Андрій Садовий, який розпочав академію.

Владика Мечислав Мокшицький, який свого часу був секретарем папи Івана Павла ІІ, зазначив, що святий папа живе у вдячному серці українського народу: “Візит папи звернув увагу всього світу на нашу країну і пригадав її болісну і важку історію: складний шлях до свободи, а водночас різноманіття культур та національностей. Це паломництво  також стало зміцненням для відродженої Церкви, структури якої відновили лише десятьма роками раніше. Зі Львовом папу пов’язувала дружба та приватні  контакти, особливо з архиєпископом Євгенієм Базяком, який був вигнанцем комуністичної влади. У цьому місці не можна не згадати кардинала Мар’яна Яворського, який помер рік тому – великого друга та довіреної особи папи Івана Павла ІІ, якому він уділив останнє Святе Причастя. Слід підкреслити, що Іван Павло ІІ досі живе у вдячному серці народу України в різних сферах. Проявом вдячності є ця урочиста сесія у стінах Львівської міської ради, за що дякую від спільноти Римо-Католицької Церкви. Радістю також є найменування однієї з вулиць на Сихові на честь святого папи”.

Настоятель архикатедрального собору святого Юра, отець Роман Кравчик, теж мав честь спілкуватися з Іваном Павлом ІІ особисто, адже був відповідальним за перебування та розміщення папи в Митрополичих палатах на Свято-Юрській горі: “Владика Ігор передає усім вітання і закликає відсвяткувати гідно і належно пам’ять святого Івана Павла ІІ, який залишив нам добрий і гарний слід молитви, любові і пошани до українського народу. Зуміймо це втілити у своє життя, як це показав нам прикладом святий Іван Павло ІІ. Приїхавши до України, поцілував українську землю, молитвою і словом кожного з нас огорнув і потішив. Це був трепет, страх, було багато перешкод, але з Божою допомогою ми гідно і належно прийняли папу Івана Павла ІІ і весь колектив, який був з ним”.

Генеральна консулка Республіки Польща у Львові, Еліза Дзвонкевіч, відзначила: “Це був такий час, коли було дуже потрібне  духовне відродження на тих землях, які перебували тривалий період під комуністичним режимом. Візит папи змінив Україну, змінив нас всіх. Іван Павло ІІ був і є для мене патроном і дороговказом, що показує, у якому напрямі мають іти Польща і Україна”.

Присутні урочисто погасили тематичну марку, яку Укрпошта присвятила 20-річчю візиту святого папи до Львова.

velychlviv.com

Фото Маркіяна Лисейка

 


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next