АКТУАЛЬНО

У Львові розпочався курс місійного служіння для семінаристів

Вівторок, 23 червня 2015, 13:29
Церква завжди повинна бути місійною. Водночас, щоби душпастирювати на місійних теренах, потрібен хист бути активним, харизматичним і креативним священиком-ентузіастом. Про це заявив владика Йосиф (Мілян), голова ПМВ, Єпископ-помічник Київської архиєпархії, під час виступу на спецкурсі місійного служіння для семінаристів передостаннього року навчання духовних семінарій УГКЦ в Україні, який розпочався у Львівській духовній семінарії Святого Духа.

«Наш відділ покликаний забезпечувати пастирську опіку вірним у понад 40 країнах, де ще немає церковних структур УГКЦ. Ми працюємо у країнах Балтії, Італії, Іспанії, Греції, Нідерландах, Казахстані, Росії та інших державах. Є громади (і ми маємо з ними контакт) у Китаї, Японії і Північній Африці. Моніторимо ситуацію присутності українців греко-католиків у різних країнах світу, – зазначив владика Йосиф. – Церква, яка не місіонує, приречена. Адже Церква завжди мусить бути місійною. Місійність у нашій Церкві потребує розвитку. Тож намагаємося реагувати на ті чи ті виклики в різних країнах».

Голова ПМВ розповів про діяльність Пасторально-міграційного відділу, про потреби у священиках і про душпастирські підходи в різних країнах. Зокрема, зауважив єпископ, на сьогодні існує потреба у двох місіонерах у Туреччині і двох у Греції. Також дуже багато священиків треба для служіння у Казахстані і Росії. «Шукаємо достойних кандидатів. Адже потрібно не тільки надавати духовну опіку нашим вірним, а й зважати на традиції і культуру країни, знати мову. На місійних теренах витримає харизматичний і креативний священик-ентузіаст», – зазначив владика Йосиф.

Єпископ також відзначив, що ПМВ активно співпрацює з МЗС і налагоджує контакти з послами в різних країнах світу, де мешкають українці.

Секретар ПМВ о. Андрій Гах розповів семінаристам про організацію цьогорічного спецкурсу, відзначив, що його мета – ознайомити з особливостями душпастирювання на місіях. «Курс має більше практичне наповнення, ніж теоретичне. Ми збираємо старшокурсників, щоб показати їм можливості служіння Церкві поза межами України. Цей курс покликаний зарядити вас духом місійності, щоб у вас виникло бажання послужити нашим людям, щоби ви знали, де є така потреба і які особливості існують в тій чи в тій країні», – звернувся о. Андрій до семінаристів.

Експерт ПМВ Тарас Гринчишин поінформував учасників спецкурсу про географію та статистику української діаспори і Церков у світі. Зокрема він розповів про чотири хвилі міграції українців, чинники, що їх спричинили, про структуру Церкви в цих країнах.

Після лекцій у Львівській духовній семінарії відслужили Панахиду за виконавчим секретарем ПМВ о. Василем Поточняком.

Традиційний спецкурс, який вже п’ятий рік поспіль організовує ПМВ, триватиме з 22 по 28 червня у Львівській духовній семінарії.

pmv.ugcc.org.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next