АКТУАЛЬНО

У Львові та Києві презентували видання «Покликання лідера бізнесу»

Четвер, 01 травня 2014, 21:13
28 квітня 2014 року у дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка за підтримки Комісії УГКЦ «Справедливість і мир» та львівського видавництва «Літопис» відбулася презентація україномовного перекладу книжки Папської ради «Справедливість і мир» «Покликання лідера бізнесу» за участю співавтора -професора факультету соціальних наук Папського університету святого Томи Аквінського в Римі Гелен Алфорд.

Книга є актуальною в контексті економічної та соціальної кризи, яку сьогодні переживає світ. Одне з основних завдань видання - допомогти прийти підприємництву до  принципів людської гідності та загального блага.

Цікавим в обговоренні було те, що доповідач, говорячи про бізнес, ставила акценти не на матеріальних цінностях чи фінансовому збагаченні, а на етичних принципах ведення бізнесу, зокрема принципі людської гідності та загального блага. За її словами, одним із основних завдань видання є допомогти прийти підприємництву до цих принципів. «Пошанування людської гідності в західній культурі бере свої корені саме з християнської традиції. Тому християнське розуміння покликання до лідерства в бізнесі на перше місце ставить належне пошанування гідності людини. Якщо це відкинути, то діяльність бізнесу ризикує стати звичайним заробітком та нагромадженням капіталу лише для певної категорії людей... Іншою важливою цінністю та етичним принципом для лідерства в бізнесі є загальне (спільне) благо суспільства, адже бізнес творить багато важливих умов, що сприяють загальному благу суспільства. Його продукція і послуги, надані робочі місця, економічні та соціальні гарантії, доступні для суспільства, - основа доброго життя нації зокрема і людства загалом. Бізнес важливий для загального блага кожного суспільства і всього світового порядку. Він найкраще сприяє розвиткові тоді, коли його діяльність орієнтована на шанобливе ставлення до гідності людей як розумних, вільних і соціально активних людей» - наголосила доповідач.

Крім етики та соціальної відповідальності в бізнесі, під час презентації йшлося і про стереотипи та упередження. «Нам завжди говорили, що гроші – це зло, що багато грошей – це зло. Ні! Таке твердження є неправильним. З грошима можна зробити багато доброго. Усе залежить лише від того, як ми їх заробили і як ними користуємося», - переконана Гелен Алфорд.

Цього ж дня відбулася презентація видання і в Українському католицькому університеті.

Роздумуючи про принципи, якими повинні керуватися бізнес-лідери, с. Гелен Елфорд зазначила, що в сучасному світі не можна побудувати успішну бізнес-структуру, коли саме суспільство не є успішним. Бізнес також повинен брати на себе відповідальність за ті суспільні процеси, які відбуваються навколо. «Головним стержнем, яким бізнес має при цьому користуватися, - принцип людської гідності і загального блага. У цьому повинна проявлятися організація ефективної роботи, створення стійкого багатства і справедливий його розподіл», – сказала сестра Гелен. 

29 квітня презентація видання відбулася в культурологічному центрі «Циферблат». Захід відбувся у форматі дискусії, під час якої студенти, викладачі, підприємці та запрошені гості могли обговорити викладені в книзі практичні принципи для бізнесу у світлі християнських цінностей.

Інформаційна служба Комісії УГКЦ «Справедливість і мир»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next