АКТУАЛЬНО

У Львові вручили Відзнаки імені блаженного Омеляна Ковча за розвиток екуменічного діалогу, діалогу культур і народів

Неділя, 26 жовтня 2014, 16:48
Коли християни святкують якусь подію, то вони найперше в такому святкуванні ісповідують свою віру. Ми бачимо, що воскресіння нашої Церкви-мучениці було Божим ділом. Тому, святкуючи 25-річчя легалізації УГКЦ, ми урочисто сповідуємо, що Бог нас воскресив до нового буття, давши нам нове завдання. Сьогодні ми згадуємо всіх тих, хто на своїх плечах і в серцях проніс нескорену катакомбну Церкву. Також із вдячністю згадуємо і мирян, які у своїх сім’ях творили «домашню Церкву», в якій навчали нове покоління християн, а також у якій підпільно священики могли приносили безкровну жертву під час Божественної Літургії.

Такими словами звернувся Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав до всіх присутніх на урочистій академії у Львівському оперному театрі 26 жовтня 2014 року. Як раніше повідомлялося, цей захід присвячений 25-річчю легалізації УГКЦ в Україні та офіційному відкриттю Року митрополита Андрея (Шептицького). Участь у заході взяли єпископи, які прибули до Львова на Зустріч східних католицьких єпископів Європи, що проходила 23-26 жовтня.

До присутніх на академії звернувся також Секретар Конгрегації Східних Церков владика Циріл (Василь): «Ще рік тому, коли ми обирали Львів місцем проведення щорічної Зустрічі східних католицьких єпископів Європи, то не могли уявити, що слово «Європа» набере такого українського значення... Ми повинні довіряти Богові, який є Господом людської історії, єдиний здатний дарувати мир. Запевняю вас, що Україна ніколи не буде забутою Богом». Наприкінці свого слова він побажав УГКЦ стати «провідною зорею єдності християн». Також слово мав і дисидент Євген Сверстюк.

Під час урочистої академії відбулося вручення щорічної Відзнаки імені блаженного священномученика Омеляна Ковча за значний внесок у розвиток екуменічного діалогу, діалогу культур і народів, міжрелігійного та міжнаціонального порозуміння, благодійної діяльності, за особистий життєвий приклад жертовності та гуманізму. Лауреатами цьогорічної Відзнаки стали: Мустафа Джемілєв, лідер кримськотатарського народу (Україна); Марія Матвіїв, медик, яка рятувала поранених під час трагічних подій Революції гідності, зокрема на вулиці Інститутській у Києві у лютому 2014 року (Україна); Архиєпископ Юзеф (Міхалік), Митрополит Перемишля РКЦ, колишній голова Польської Єпископської Конференції (Польща);  Джеймс Темертей, меценат, фундатор Українсько-єврейськоі ініціативи (Канада), о. Михайло Шевчишин, отець-мітрат УГКЦ(Україна).

Вечір супроводжувався  співом муніципального камерного хору «Київ», Львівського муніципального чоловічого хору «Гомін», жіночого хору Львівської консерваторії; Галицького академічного камерного хору та показом фільмів про відродження УГКЦ, блаженного священномученика Омеляна (Ковча) та митрополита Андрея (Шептицького).

Додамо, що Відзнаку заснував у 2010 році Комітет із вшанування пам’яті блаженного священномученика Омеляна Ковча.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next