АКТУАЛЬНО

У Львові вшановували пам’ять українських студентів «Процесу 59-ти»

Понеділок, 17 січня 2011, 16:36
17 січня у Львові вшановували пам’ять українських студентів, засуджених радянським комуністичним режимом у 1941 році під час «Процесу 59-ти».

17 січня у Львові вшановували пам’ять українських студентів, засуджених радянським комуністичним режимом у 1941 році під час «Процесу 59-ти».

Захід розпочався поминальним Богослужінням біля хреста меморіалу «Тюрма на Лонцького», яке очолив Преосвященний Владика Венедикт (Алексійчук), Єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ. У молитві також взяли  участь: ректор Львівської духовної семінарії Святого Духа о. Микола Фредина, проректор Українського католицького університету о. д-р Богдан Прах, представники громадськості, влада міста та області, а також свідки і учасники «Процесу 59-ти».

«Ми зібралися разом, щоб віддати шану, поклін і подякувати тим юнакам та дівчатам, які 70 років тому у цих стінах показали свою вірність, - сказав Владика Венедикт, звертаючись до усіх присутніх. - Ми повинні пишатися, що у нашому українському народі були саме такі люди і що ми як нація можемо давати світу таких синів і дочок».

Преосвященний Владика закликав, щоб день пам’яті загиблих студентів пробудив у нас бажання «бути вірним заповідям Господнім, ідеалам людини та Батьківщині».Таку вірність, за словами промовця, можна черпати через життя у Бозі,.

Нагадуємо, що з 17 до 19 січня 1941 року відбувався показовий суд над 59 студентами та учнями-старшокласниками, переважно львівськими, яких звинуватили в антирадянській діяльності. 37 юнаків і 22 дівчини навчалися у Львівському університеті імені Івана Франка, медичному і політехнічному інститутах, також серед них були учні шкіл та гімназій. Наймолодшій було 15 років, найстаршому – 30.

Радянська влада звинуватила їх у приналежності до ОУН та антирадянській діяльності. Слідство тривало чотири місяці - це був час катувань, терору, залякувань, приниження людської гідності.

 

о. Павло Дроздяк,

прес-секретар Львівської архиєпархії

 

фоторепортаж

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next