АКТУАЛЬНО

У Львові відбулася конференція «Особливості виховання в християнській та юдейській традиціях»

Четвер, 05 жовтня 2017, 16:07
У вівторок, 3 жовтня 2017 року, Інститут родини та подружнього життя УКУ спільно із Центром міжконфесійного та міжрелігійного діалогу «Лібертас» організували конференцію «Особливості виховання в християнській та юдейській традиціях» в рамках серії міжрелігійних симпозіумів «Сімейні цінності перед викликами секулярного світу».

У своєму привітальному слові учасникам конференції о. д-р Богдан Прах, ректор Українського католицького університету, наголосив: «Ми мусимо відзначити та визнати, що перед сучасною сім’єю стоять великі та складні виклики. На превеликий жаль, зникають такі цінності, без яких сім’я не може існувати: подружня вірність, взаємоповага, а також материнство і батьківство. Безумовно в житті кожної людини інститут подружжя займає одне із найважливіших місць. Всі ці зустрічі та дискусії, які ми будемо проводити, прекрасні доповіді, які будемо чути, мають допомогти нам привернути увагу суспільства до цих важливих цінностей».

Під час міжрелігійної конференції учасники мали можливість прослухати доповіді чотирьох спікерів: головного рабина України та Києва громад прогресивного юдаїзму – д-ра Олександра Духовного; викладача кафедри біблійних наук УКУ – о. д-ра Петра Терлецького; директора Всеукраїнського благодійного фонду «Хесед Ар’є» – Адель Діанову; керівника проекту «Мій друг наставник» при комісії УГКЦ у справах родини – Марію Саквук.

Модератором заходу виступив о. д-р Юрій Козловський, магістр Колегіуму Українського католицького університету.

«Стосунки між дитиною і батьками можна уподобити до ставлення між нами (а ми всі діти Бога) і Господом. Тора також виділяє відносити між дітьми та батьками з-поміж усіх інших людських стосунків, хоча й наказує шанобливо ставитись до інших людей. Одне із питань Божого Суду стосується й теми виховання дітей, бо передає наступному поколінню мрії та традиції по перетворенню світу на суспільство без війн, де будуть панувати любов, милосердя та справедливість», – наголосив д-р Олександр Духовний, головний рабин України та Києва громад прогресивного юдаїзму, у своїй доповіді «Діти – благословення Боже: юдаїзм про батьків і дітей» .

«У притчі про блудного сина в алегоричному та метафоричному плані зображено безмежну любов Батька Небесного до цілого людства. Є багато різних форматів, в яких можна розглядати цю притчу про турботливого батька, який толерує свобідний вибір дорослого чоловіка. В цій історії проявляється важливий педагогічний момент милосердя, любові та терпіння у відношенні батьків до дітей, навіть тоді коли трапляються важкі ситуації у житті», – зазначив о. д-р Петро Терлецький, викладач кафедри біблійних наук УКУ, у своїй доповіді «Новозавітні тексти як християнський дороговказ у вихованні дітей».

«Виховання дітей в юдаїзмі відбувається на основі похвали. Батьки схвалюють своїх дітей, показують, що гордяться їхніми успіхами, вислуховують їхні проблеми, не критикують. Або критикують максимально спокійно та тільки наодинці. Весь той час, коли родина займається вихованням дітей, вона тримається на трьох особах: батька, матері та Всевишнього. Доки вона так тримається, вона стоїться на твердій основі та є надійною ланкою в ланцюжку поколінь», – закцентувала Адель Діанова, директор Всеукраїнського благодійного фонду «Хесед Ар’є», у своїй доповіді «Сімейні та родинні святкові традиції як складова національного та релігійного виховання дітей в юдаїзмі».

«Бог – великий у своїх ділах. І молитва за найменшого велике робить. А точніше – молитва, служіння, допомога. Сподіваюсь, ми зможемо повернутись до ідеалу міцної та турботливої української родини, українського суспільства, де завжди основними цінностями будуть піклування, прийняття та допомога іншим», – зауважила Марія Саквук, керівник проекту «Мій друг наставник» при комісії УГКЦ у справах родини, у своїй доповіді «Наставництво як спосіб підтримки дитини-сироти. Досвід Української Греко-Католицької Церкви».

«Сьогоднішній симпозіум є другим із серії, але на ньому зупинятись не будемо. В контексті святкування 20-річчя нашого Інституту наступного року буде багато цікавих подій. Міжконфесійний та міжрелігійний діалог є важливим для нас, адже ми прагнемо працювати із молодим поколінням, хочемо шукати нові форми звернень до молоді. В цих діалогах викристалізовуються потрібні для нас моменти.  Ми завжди шукаємо спільні теми для міжрелігійних конференцій: наприклад, тема подружжя для обговорення із мусульманами, тема виховання дітей  – із юдеями. Плануємо й надалі працювати у цьому руслі», – наголосила Олеся Кука, директор Інституту родини та подружнього життя УКУ в своєму подячному слові спікерам та іншим учасникам конференції.

Невдовзі всі доповіді можна буде знайти на сайті Інституту родини та подружнього життя УКУ.

Фото: Уляни Іванишин. Підготувала Лідія Батіг.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.velychlviv.com

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next