АКТУАЛЬНО

У Львові відбулася конференція, присвячена руху УМХ

Четвер, 26 жовтня 2017, 13:29
20-21 жовтня 2017 року у Львові, у межах підготовки до Ювілейного святкування 85-ліття УМХ, відбулася наукова конференція «Українська молодь – Христові – заповіт митрополита Андрея Шептицького для сучасної молоді». Перший день був присвячений історичному контексту й передумовам величного здвигу молоді у Львові в 1933 році, а також самому перебігу й наслідкам свята УМХ 1933 р. Серед доповідачів були Мирослав Маринович, Юрій Скіра, Андрій Ястремський, Ігор Медвідь, Василь Стефанів, Христина Кутнів та інші.

Cесію розпочала голова Львівського осередку УМХ Христини Кутнів. Першим виступив пан Мирослав Маринович. Він говорив про ідеї «побудови справедливого ладу крізь призму поглядів митрополита Андрея Шептицького». Зокрема, наголосив на значенні пастирських послань митрополита, в яких можна знайти ідеї актуальні й для нашого суспільства.

Доповідач Юрій Скіра продовжив тему пастирських послань митрополита, але змістив вектор на питання молоді. Він прослідкував зміну риторики митрополита в його посланнях до 1914 року і воєнного періоду. Пан Андрій Ястремський виголосив доповідь присвячену «Католицькій акції», як передвісниці свята УМХ.  Він розповів про історичний контекст цієї організації та її вплив на свято УМХ 1933 року. Доповідь кандидата історичних наук Ігоря Медведя була присвячена історичним та політичним обставинам здвигу молоді в 1933 році. Пан Ігор зробив короткий екскурс в загальноісторичні процеси, які передували святу УМХ. Історик Василь Стефанів зосередив свою увагу на стосунках митрополита Андрея Шептицького й українського визвольного руку. Доповідач розповів про конфлікт інтересів, який виник між митрополитом й націоналістами через молодь.

У другій сесії конференції слухачі мали змогу почути доповідь пана Андрія Бомчика, який розповів про Свято молоді 1933 року. Доповідь про роль ТУСК «Обнова» у святі 1933 року зачитала колишня голова «Обнови» пані Лідія Баран. Пані Христини Кутнів розказала про історію руху в діаспорі, а також роль патріарха Йосифа Сліпого в питанні збереження й передання гасла УМХ українській молоді у всіх закутках світу. Наступного дня конференцію продовжив пан Василь Кметь. У своєму виступі він розповів про висвітлення з’їзду УМХ 1933 року на сторінках тогочасної періодики. На особистостях, які творили свято УМХ 1933 року зосередила увагу пані Марія Хащівська.

Наступна частина доповідей була присвячена поверненню руху в Україну. З пострадянським періодом УМХ ознайомив пан Олег Дацій. Про найголовніші екуменічні моментами діяльності митрополита Андрея познайомила присутніх доповідь пана Ярослава Кота. Доповідь пана Теодора Ґудзяка, який був головою ЛМГО «Українська молодь – Христові» впродовж 1994-2001 років зосередилась на УМХ як заклику до екуменізму. 

Другий день конференції був наповнений споминами та свідченнями очевидців про становлення міської організації УМХ та повернення руху УМХ в Україну. Зокрема про початки існування УМХ як організації згадувала пані Леся Крип’якевич, про часопис «Вірую», який виходив завдяки ЛМГО «Українська молодь – Христові» говорив перший головний редактор видання Володимир Громик, про найголовніші події останніх років діяльності УМХ розповів багаторічний голова УМХ Роман Ковалів.

Заключним акордом дня став круглий стіл «УМХ як заповіт Андрея Шептицького у Ювілейний 2018 рік». У тісному колі зібрались засновники, дійсні члени, а також колишні голови організації, щоб обговорити нові завдання для УМХ. Особливу увагу приділили питанню прийдешнього 85-річного Ювілею УМХ.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.velychlviv.com

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next