АКТУАЛЬНО

У Львові відреставрували «Лицарський портрет митрополита Анастасія Шептицького»

Вівторок, 26 січня 2021, 10:49
У Львові завершили реставрацію «Лицарського портрета Атанасія Шептицького», його датують другою чвертю XVIII століття.

Автор портрета невідомий. Фахівцям вдалось дослідити і реставрувати, відкрити первісний живописний шар портрета. Полотно експонуватимуть у Національному музеї імені Андрея Шептицького у Львові, що на проспекті Свободи, 20, повідомляють на фейсбук-сторінці музею.

За словами завідувача відділу українського мистецтва XVIII – початку ХХ століття ЛНМ Оксани Жеплинської, на цьому портреті Атанасій Шептицький зображений як митрополит, пише газета «День».

«Достеменно невідомо, де цей портрет перебував і звідки прийшов до музею. Довший час зберігався в допоміжному фонді музею, на який менше зверталася увага. Але я думаю, що для того портрета це було щасливою нагодою зберегтися, бо багато таких портретів за радянських часів було знищено», – говорить Оксана Жеплинська.

Первинне зображення фахівці відкривали, змиваючи нашарування. Так доходили до раритетного авторського живопису. Втім, картина має пошкодження, які неможливо відновити.

«Разом із основою повністю втрачено цілі фрагменти картини, а саме: більшу частину зображення стола з атрибутами, нижню частину герба, значні фрагменти обох рук. Виявилося, що під час давньої реставрації було змінено розмір портрета, – ймовірно, втрачено його нижню частину», – йдеться у повідомленні.

Департамент інформації УГКЦ за матеріалами https://risu.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next