АКТУАЛЬНО

У Львові завершився ІІ Всеукраїнський форум молодіжних лідерів та душпастирів РКЦ та УГКЦ

Понеділок, 21 жовтня 2019, 10:07
19 жовтня 2019 року у Львові відбувся ІІ Всеукраїнський форум молодіжних лідерів та душпастирів Римо- та Греко-Католицьких Церков. Молитва, обговорення, праця в групах, представлення організацій, ігри та підбивання підсумків – саме так пройшла друга завершальна частина Форуму. Місце проведення: Патріарший дім (вул. Хуторівка, 35б).

Другий день форуму розпочався з Архиєрейської Божественної Літургії, яку очолив митрополит Львівський УГКЦ Ігор Возьняк. Він у своєму слові на завершення Богослужіння побажав учасникам Форуму продовжити йти шляхом, який веде до Всевишнього. «Справжні лідери повинні слідувати за Богом!» – закликає митрополит.

Згодом відбулася панельна дискусія «Як євангелізувати молодь в медійному просторі?», у якій взяли участь такі спікери:  Марічка Галюк (мотиваційна спікерка у «Проєкті молодої християнки»), Падре Серж (о. Сергій Гончаров – редемпторист, блогер), о. В’ячеслав Гриневич (Католицький медіацентр). Захід модерував о. Міхал Воцял (Комісія душпастирства молоді РКЦ). Впродовж дискусії спікери говорили про важливість соцмереж і медіа для євангелізації молоді, а також ділилися своїми міркуваннями, досвідом та давали поради, як краще використовувати й застосовувати ці ресурси для себе та інших.

«Шлях євангелізації – це шлях деміфологізації. У суспільстві є чимало міфів та упереджень про Церкву. Тому люди не підуть туди відразу, щоб дізнатися, як там є всередині… Вони не будуть їсти хліб з цими людьми, про яких думають дуже погано. Тож шлях медіакомунікації, принаймні для мене, є шляхом деміфологізації, – вважає Падре Серж. – Важливо говорити й про те, що серед учнів Ісуса Христа був Юда, а не тільки про те, що у нас все чудово і прекрасно».

А для Марічки Галюк Instagram став ідеальним інструментом для євангелізації. Ба більше, на своїй сторінці вона ділиться зі своїми підписниками усім тим, що є у неї на серці. «Я переконана, що такий інструмент, як Instagram, є дуже зручним для проповіді Євангелія. Я радію, що саме так можна робити, бо більше не потрібно бігати за людьми на вулиці та говорити: «Ісус вас любить, покайтеся!» Ми можемо проповідувати своїм стилем життя, а також говорити про свої переживання і провини, про те, як ми боремося з болем, – переконана блогерка Марічка Галюк. Християнське життя – це не є якийсь рожевий глянець з біблійним контекстом, бо у всіх нас є якісь випробування, однак саме з Богом ми можемо їх подолати».

А о. В’ячеслав Гриневич вважає, що для молодіжних лідерів та душпастирів важлива освіта, а також вміння зрозуміти одне одного. Спікери дискусії стверджують, що освітні заходи важливі для лідерів церковних спільнот, щоб пояснювати, що публікація в інтернеті – це не завжди означає гординю, а дуже часто – це шлях євангелізації нашого християнського свідчення.  

Пізніше учасники події змогли попрацювати в групах. Крім того, вони взяли участь у ярмарку організацій: кожен з учасників презентував свою спільноту, зокрема ділився планами на майбутнє, а також про те, які виклики є у його спільноті та як краще покращити роботу в ній тощо.

«Кажуть, що молодь байдужа, але тут зібралися молоді люди й священники, яким не байдуже. Ви мали мільйон можливостей, як провести ці два дні, але вирішили бути тут. А ще кажуть, що українцям складно єднатися. Проте серед вас є люди з різних регіонів, віку і двох Церков, однак всі ми знаходимо спільну мову. Отож, все можливо, якщо захотіти», – заявив на завершення Форуму о. Ростислав Пендюк, голова Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ.

До слова, фото та відео з подій можна переглянути на сторінці Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ у Facebook.

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next