АКТУАЛЬНО

У Львівському музеї історії релігії провели ювілейну конференцію, присвячену реформі монашества

П'ятниця, 24 листопада 2017, 11:19
23 листопада з нагоди 400-ліття Василіанського чину святого Йосафата в Музеї історії релігії м. Львова відбулася наукова конференція про реформу монашества 1617 року, її історичний контекст і релігійно-культурне значення. Організатором події стали: Світовий християнський конгрес мирян УГКЦ в Україні та Українська Греко-Католицька спілка імені Андрея Шептицького. На заході були науковці, отці василіани та представники львівської інтелігенції.

Розпочалася конференція Божественною Літургією у львівському храмі Святого Андрія. Опісля відбулися секційні засідання. На початок, о. Теодозій Янків, ЧСВВ, розповів про стан Церкви після прийняття Берестейської унії та передумови реформи василіанського монашества. Далі ієромонах підкреслив внесок митрополита Йосифа Велямина Рутського у виборі стратегії розвитку Церкви через реформу монашества Київської митрополії й особливості функціонування нового Чину.

Ректор Василіанського інституту філософсько-богословських студій імені митрополита Йосифа Велямина Рутського о. Пантелеймон Трофімов, ЧСВВ, у доповіді «Внесок василіанських теологів в українську богословську науку» зазначив, що метою навчання ченців було зміцнення церковної єдності та проповідь унії. Доповідач поділив діяльність ченців василіан на три етапи. Перший етап стосувався полемічної літератури та видатних василіанських полемістів. Другий - написання підручників з богослов’я. Третій стосувався студій філософії, риторики та богослов’я, які знаходилися при василіанських монастирях.

Кандидат історичних наук Мар’ян Лозинський поділився здобутками вчених василіан в українській історіографії. Розповідаючи про суспільні й наукові видання, історіографічні розвідки, дописи у вітчизняних та закордонних виданнях, п. Мар’ян говорив про досягнення таких важливих ченців в українській історіографії, як Теодосій Галущинський, Атанасій Великий, Михайло Ваврик, Іриней Назарко, Ісидор Патрило і теперішній дослідник о. Порфирій Підручний, ЧСВВ. Говорячи про внесок василіан, доповідач зазначив, що вони вміло поєднували церковну та суспільну історію і діяли не тільки на теренах нашої держави, а й у діаспорі.

Про роль добромильських василіан у розвитку духовної культури українського народу розповів доцент кафедри філософії та педагогіки Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького Олег Огірко. Він представив видання ченців, їх співпрацю з художниками, діяльність у школах, семінаріях, їх пошуки та збирання релігійних і народних пісень. Особливо доповідач виокремив внесок митрополита Андрея Шептицького, вихідця з Василіанського чину, великого мецената культури. Крім того, п. Олег зазначив, що й душпастирська праця отців василіан сприяла культурному розвитку.

Відтак доктор історичних наук п. Петро Шкарб’юк виголосив доповідь про василіанських прозаїків та поетів, які у своїх творах обстоювали віру, традицію та Церкву. А всіх їх єднала любов до української мови.

Доповідь кандидата філософських наук з інституту українознавства імені І. Крип’якевича НАН України стосувалася історіософських міркувань щодо реформи василіанського монашества в 1617 році. При цьому доповідач врахував як внутрішній державний контекст, так і загальноєвропейську ситуацію та обставини часу.

Завершилася конференція літературно-мистецькою композицією за участю дитячого камерного хору «Софія» з м. Львова та учнів Катехитичної школи імені блаженної Йосафати Гордашевської при храмі Святих Кирила і Методія.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.osbm.in.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next