АКТУАЛЬНО

У Львівській архиєпархії вшанували річницю смерті о. д-ра Дмитра Блажейовського

Вівторок, 24 квітня 2012, 13:12
У понеділок, 23 квітня, з нагоди першої річниці смерті відомого церковного історика, майстра вишиваних ікон о. Дмитра Блажейовського було відслужено Божественну Літургію з Панахидою в храмі Стрітення Господнього (вул. Винниченка, 30а). Опісля шанувальники покійного помолилися Молебень біля його могили на Янівському цвинтарі, що у Львові.
У понеділок, 23 квітня, з нагоди першої річниці смерті відомого церковного історика, майстра вишиваних ікон о. Дмитра Блажейовського було відслужено Божественну Літургію з Панахидою в храмі Стрітення Господнього (вул. Винниченка, 30а). Опісля шанувальники покійного помолилися Молебень біля його могили на Янівському цвинтарі, що у Львові. Продовження заходів вшанування світлої пам’яті о. д-ра Дмитра Блажейовського відбувалося у Львівському національному академічному українському драматичному театрі імені Марії Заньковецької. У вступному слові Владика Венедикт (Алексійчук), Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, говорив про о. Дмитра Блажейовського як про визначну людину, великого письменника, велетня духу та митця, який започаткував нову галузь у мистецтві - вишивання ікон. «Кожна ікона вишита дрібним хрестиком, цих хрестиків на іконі десятки чи й сотні тисяч, що свідчить про наполегливу щоденну працю та молитву. Саме постійність і невтомність творить великих духом і визначних людей. Приклад о. Дмитра Блажейовського є гідним для наслідування», - зауважив архиєрей. Вшанувати пам'ять покійного прийшла численна громада міста Львова, серед якої багато  особисто знали о. Блажейовського. Зокрема, Міський голова Андрій Садовий розповів присутнім про двогодинну зустріч з цим визначним священнослужителем: настанови та повчання цього спілкуватися пан Андрій використовує під час виконання своїх щоденних обов’язків. Під час духовно-просвітницького вечора звучали теплі слова про автора вишиваних ікон, лунали пісні і вірші, йому присвячені. Так, прозвучали пісні у виконанні октету Львівської духовної семінарії Святого Духа «Теофорос», відомого композитора Дзвенислави Чабан, депутата Львівської обласної ради Остапа Стахіва, чоловічої хорової капели «Гомін». Голова Благодійного фонду підтримки національно-духовного відродження імені Дмитра Блажейовського о. Ігор Ковальчук подякував усім тим, хто прийшов вшанувати пам'ять видатного історика та митця, патріота і священика, та запросив усіх відвідувати Музей вишиваних ікон у Львові імені отця Дмитра Блажейовського.

Віра Ценглевич

Довідка Отець Дмитро Блажейовський – історик, доктор наук, автор низки наукових праць і численних публіцистичних статей із церковної історії та українських релігійних вишивок. Рукою майстра вишито понад 350 ікон та хоругв. Народився 21 серпня 1910 року у Висліку Горішньому, Лемківщина – тепер частина села Вислік Великий Підкарпатського воєводства в Польщі. У 1922-1930 роках навчався в українській гімназії у Перемишлі. У 1933 році, як студент-електротехнік Празької політехніки, пішов на пішу прощу з Праги до Рима і вступив до Папської української семінарії святого Йосафата. Родину отця радянська влада вивезла на південь України – в Одеську область. Тут померли і поховані його тато, мама й сестра. Старший брат помер у Миколаєві. За 12 років перебування в Римі вивчав філософію, теологію та історію і з відзнакою успішно захистив дві докторські дисертації – з богослов’я в Папському Урбаніанському університеті і з церковної історії в Папському Григоріанському університеті. З 1946 до 1973 року душпастирював у різних греко-католицьких парафіях у США; організував три парафії, одну місійну станицю та спорудив декілька храмів. У 1973 році повернувся до Рима, де зайнявся науковою діяльністю, зокрема в царині історії України, української Церкви та педагогіки, та вишиванням ікон.
Отець Дмитро - автор 25 наукових праць, серед яких цінні церковні історичні довідники (шематизми) українських парафій Перемишльської, Станіславівської, Львівської єпархій та української діаспори, численних публіцистичних статей; у діаспорі він відродив традицію української вишиваної ікони і тепер в його творчому доробку понад 350 ікон та образів на релігійну тематику; крім того, він видав 16 збірок «Українських релігійних вишивок». Його вишивані ікони можна побачити в багатьох країнах світу: в Україні і за кордоном відбулося понад 100 виставок його творів. Понад 10 років тому о. Блажейовський заснував у Львові власний музей вишиваних ікон та образів (до речі, єдиний в Україні), який утримував своїм коштом. Отець Дмитро нагороджений папською медаллю «Христос – наш мир» і державною нагородою України – орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. 21 серпня 2010 року громадськість України відзначила 100-річчя з дня народження о. Дмитра Блажейовського у Національному театрі імені Марії Заньковецької у Львові. Львівський музей вишиваних ікон та образів отця Дмитра Блажейовського і товариство «Україна-Світ» висунули його кандидатуру на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка. У 2010 році він презентував свою нову книжку «Мій життєпис. Про виховання і українські проблеми». Помер 23 квітня 2011 року на 101-му році життя у Львові. Похований на Янівському цвинтарі у Львові. Після смерті вийшла книжка «Моє століття та деякі мої погляди на українську історію», випущена Видавницьким фондом імені отця Дмитра Блажейовського.
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next