АКТУАЛЬНО

У Любліні презентували книгу про місцеву греко-католицьку спільноту

Вівторок, 08 жовтня 2019, 20:23
У неділю, 6 жовтня 2019 року у люблінській церкві Різдва Пресвятої Богородиці відбулася презентація книги Володимира Дишлевука “Історія греко-католицької спільноти у Любліні”. Публікація побачила світ завдяки видавництву “Episteme” та фінансовій підтримці міста Люблін.

Люблінські греко-католики – частина мультикультурної мозаїки цього найбільшого на сході Польщі міста. Однак попри багаторічну присутність у Любліні, ця релігійна громада мало відома серед його мешканців. Книга, що може змінити цю ситуацію, повстала на базі магістерської роботи (відзначеної в конкурсі магістерських робіт імені Яна Юзефа Ліпського фонду “Відкрита Річ Посполита”) і є результатом кількарічного дослідження цієї теми автором.

“Невеликі спільноти часто мають цікаву історію – варто лише ближче до них придивитися. Щодо грекокатоликів у Любліні, то тут теж вдалося відкрити неочікувані, призабуті, проте дуже цікаві аспекти минулого й сьогодення”, – стверджує Володимир.

Книгу добре сприйняли як віряни, так і ширше гроно читачів, зацікавлених багатокультурністю Любліна. Ті, хто вже встиг її прочитати (а публікація не є надто товстою), підкреслюють легкість і зрозумілість стилю в поєднанні з науковістю. Щоправда, український читач може мати певні труднощі – книга написана польською мовою, а преклад українською поки не планується.

Наступного дня, 7 жовтня, презентація була проведена для широкого загалу – цього разу у приміщенні культурно-історичного центру „Brama Grodzka – Teatr NN”. Зала заповнилася повністю. Володимир розповів багато цікавих історій по темі та відповів на питання, що пролунали від присутніх.

Довідка: Володимир Дишлевук народився у 1988 р. на Хмельниччині. П’ять років тому переїхав до Любліна. Історик, досвідчений перекладач і екскурсовод; єдиний з україномовних “Екскурсоводів натхнення” (відзнака міської ради Любліна).

 

Ніна Лозінська

Фото: Януш Ковальчик


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next