АКТУАЛЬНО

У Любліні відбувся захист докторської дисертації священика УГКЦ

Вівторок, 29 червня 2010, 10:45
Двадцять четвертого червня в Інституті Канонічного Права Люблінського Католицького Університету Івана Павла ІІ на факультеті Права, Канонічного Права і Адміністрації успішно захистив докторську дисертацію протоієрей Мартин Хомів на тему: «Надзвичайний Синод Української Католицької Ієрархії з 1980 року».
Двадцять четвертого червня в Інституті Канонічного Права Люблінського Католицького Університету Івана Павла ІІ на факультеті Права, Канонічного Права і Адміністрації успішно захистив докторську дисертацію протоієрей Мартин Хомів на тему: «Надзвичайний Синод Української Католицької Ієрархії з 1980 року». Науковим керівником докторської тези був: о. др габ. Лешек Адамович, проф. ЛКУ, рецензентами: Архиєпископ Кіріл Василь, ТІ, Секретар Конґреґації для Східних Церков, професор факультету Східного Канонічного Права Папського Східного Інституту в Римі, та о. проф. др габ. Йосиф Круковський, заслужений науковець та член Папської Ради у справах інтерпретації правових текстів. На початку проведення процедури захисту наукової праці о. проф. Лешек Адамович представив Комісії та гостям автобіографію о. Мартина. Наступним етапом проходження захисту дисертації, докторант представив свою тезу українською мовою та вільно і доступно відповідав на запитання університетської Комісії англійською та італійською мовою. В своїй рецензії докторської праці, Архиєпископ Кіріл Василь наголосив, що: «докторант володіє бездоганними знаннями історії часу Надзвичайного Синоду та представляє його детальний канонічно-еклезіологічний аналіз, який описаний точною науковою методологією». В свою чергу внутрішній рецензент праці о. проф. Круковський високо оцінив наукове напрацювання о. Мартина, зауважуючи, що: «проблематика Синоду з 1980 року була глибоко представлена не тільки в контексті церковного права, але також згідно богослов’я східної синодальності». Члени університетської Комісії визнали, що дана докторська праця є надзвичайно важливою, тому що це є перший повний правовий аналіз унікального в історії нашої Церкви Синоду Української Ієрархії діаспори, на якому головував сам блаженної пам'яті слуга Божий Папа Іван Павло ІІ. Вкінці захисту було підкреслено, що о. др. Мартин Хомів, священик Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ, перший, який обрав Люблінський Католицький Університет Івана Павла II для довершення свого навчання, після закінчення філософсько-богословських студій та спеціалізованих з східного канонічного права у Папських Університетах Риму. Після успішного оголошення результатів захисту, Комісія прийняла рішення надати о. Мартину Хоміву науковий ступінь доктора правничих наук за спеціалізацією Канонічне право.

Інформацію надав Ростислав Дучак

Додаток: Прот. др. Мартин Хомів - сотрудник Катедрального Собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці м. Тернополя, Голова Тернопільського осередку Українського Богословського Наукового Товариства, Захисник вузла Церковного Трибуналу Тернопільсько-Зборівської єпархії та Заступник провінційного Капелана для спільнот «Віри і Світла» в Україні.
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next