АКТУАЛЬНО

У м. Казерті (Італія) урочисто проголосили персональну парафію для вірних УГКЦ

П'ятниця, 27 вересня 2013, 11:21
У неділю, 22 вересня 2013 року, відбулося урочисте проголошення казертянської громади УГКЦ персональною парафією. Цей канонічний статус було надано громаді згідно з декретом єпископа Казерти П’єтро Фаріна від 8 липня цього року. З поміж 140 церковних громад УГКЦ, які діють на території Італії, громада м. Казерти стала першою «українською персональною парафією» наших часів, адже досі існувала лише єдина така парафія Святих мучеників Сергія і Вакха у Римі, заснована 40 років тому стараннями Патріарха Йосифа (Сліпого). Канонічний статус інших спільнот УГКЦ в Італії окреслений як «місії», «ректорії» та «капеланії» для вірних Східної Церкви sui iuris, що діють на території латинської дієцезії.

Перед Архиєрейською Божественною Літургією хор заспівав кілька пісень до Пресвятої Богородиці. Після того як о. Ігор привітав у храмі Святого Антонія владику Діонісія, пролунали вітальні слова мера м. Казерти та консула України. Після Літургії канцлер дієцезії Казерти о. Пієтро де Феліче (mons. Pietro Di Felice) зачитав Декрет про заснування української персональної парафії Пресвятої Тройці, після чого пролунали вітання генерального вікарія о. Антоніо Паскуаріелло (mons. Antonio Pasquariello), священиків і представників церковних громад, нагородження іконами італійських священиків та золотим хрестом з прикрасами вікарія. Крім того, було вручено подячні грамоти Апостольського візитатора українським майстрам за жертовну участь у ремонтних роботах у парафіяльному храмі Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії, куди переходить українська громада (Chiesadell’'ImmacolataConcezione, Caserta, via San Carlo, 112).

Відтак була сформована процесія з копією Зарваницької чудотворної ікони Богородиці. Під час процесійного походу виконувалися релігійні та патріотичні пісні, були зачитані Євангелії біля школи, міського управління міліції, міськради, катедрального храму Святого архистратига Михаїла.

Дзвони української церкви зустрічали процесію. Владика Діонісій розрізав синьо-блакитні стрічки і, увійшовши першим, благословив свяченою водою відновлену церковцю. Після цього було зачитано Декрет про призначення першого пароха та розпочато обряд його введення.

Обряд введення нового пароха виглядав так. Спершу кандидат, поклавши руку на Євангеліє, відмовляє «Символ віри», присягу вірності виконувати нові обов’язки, покладені на нього Церквою, а відтак відновлює присягу, яку він давав під час ієрейських свячень. Далі канцлер веде нового пароха до кивота, сповідальниці, баптистерію та благословить людей.

Неможливо словами передати все, що відбувалося, адже це був особливий день для українців в Казерті, які, нарешті, мають свій храм (вони ревно трудилися над оновленням цього храму, все зробили, аби свято відбулося).

На завершення у своєму слові парох віддав своє священиче служіння, свою родину та парафіяльну спільноту під покров Зарваницької Божої Матері. Після того кожен підійшов, щоб поцілувати ікону Богородиці, отримати благословення від пароха та пам'ятні образки Пресвятої Тройці.

А на подвір’ї парафіяни підготували частування для всіх гостей свята українськими стравами, солодощами та шампанським.

Повідомила с. Меланія Сидорик, СНДМ

Фоторепортаж та відео Софія Грига

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next