АКТУАЛЬНО

У м. Сколе відбулося святкування 20-ліття відновлення парафії Святого Пантелеймона

Понеділок, 04 листопада 2013, 12:53
3 листопада владика Ярослав (Приріз), Єпарх Самбірсько-Дрогобицький, відвідав один із найдавніших дерев’яних храмів Сколівщини – церкву Святого великомученика Пантелеймона (кін. XVI ст.) у м. Сколе. Двадцять років минуло з того часу, як в 1993 році владика Юліан (Вороновський) освятив храм після осквернення та відслужив урочисту Божественну Літургію.

З нагоди ювілею цієї пам’ятної події парафіяльна громада на чолі зі своїми священнослужителями подбали про спорудження нового престолу, на якому після чину освячення владика Ярослав у співслужінні з численним духовенством відслужив Архиєрейську Літургію.

"Любов, до якої закликає людину Бог, полягає в тому, що вона охоплює всіх без винятку людей, в тому числі – ворогів", – наголосив владика Ярослав, коментуючи недільну євангельську розповідь. За словами проповідника, якщо людина не вміє любити інших, то вона нищить саму себе. Про таку людину св. Іван Богослов каже, що вона "у смерті перебуває" (1 Ів. 3, 14). Людина, серце якої потопає у помсті, гніві, злопам’ятності, ані вдень, ані в ночі не знає спокою.

Влучним поясненням, що означають слова Ісуса "любіть ворогів ваших", владика Ярослав назвав вислів св. Павла: "Не дозволь, щоб зло тебе перемогло, але перемагай зло добром!" (Рим. 12, 21). Тим "добром", на думку архиєрея, є молитва за ворогів та прощення кривд.

Після завершення Богослужіння владика Ярослав подякував о. Володимиру Борису, адміністратору парафії, за душпастирську працю та вручив привітальну грамоту з нагоди його 45-річчя.

Увечері відбувся святковий вечір, участь в якому взяли парафіяльна спільнота "Матері в молитві" та дитячий хор Школи мистецтв м. Сколе. Мистецьку програму представили брати василіани з Брюхович, які прибули на свято разом зі своїм наставником – о. Йосафатом (Хаймиком), ЧСВВ.

Додамо, що храм Святого великомученика Пантелеймона у м. Сколе був збудований у 1597 році. У 1760 році майстер Сень Шлоковець на прохання громади збудував поряд із храмом дерев’яну дзвіницю. У 1948 році радянська влада заборонила у церкві проводити богослужіння. У 70-х роках ХХ ст. влада організувала в церкві музей, знищивши чимало цінних речей та ікон. 9 серпня 1993 року на подвір'ї храму було відправлено першу з часу закриття храму Святу Літургію, а 21 вересня, на свято Різдва Пресвятої Богородиці, цього ж року владика Юліан (Вороновський) із собором священників освятив храм після осквернення.

 

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next