АКТУАЛЬНО

«У молитві – сила нашого народу і джерело спасіння», − Синод Єпископів УГКЦ

Середа, 20 грудня 2017, 20:23
Протягом останніх декількох років на долю нашого народу випали нелегкі випробування. Ці важкі й трагічні обставини виявили небувалу силу духу нашого народу, силу, яка випливає з молитви і довіри до Бога. Багато вірних нашої Церкви в найважчі моменти не припиняли народного молитовного чування. Завдяки витривалій молитовній підтримці, жертовності та відданості багатьох наших священиків, богопосвячених осіб і мирян ми щодня долаємо великі труднощі і рухаємося вперед. У молитві – сила нашого народу і джерело спасіння.

Про це мовиться у Посланні «Молитва в житті Церкви» Синоду Єпископів УГКЦ 2017 року до духовенства, монашества та мирян.

У Посланні єпископи діляться спільним напрацюванням щодо молитви, особистої та літургійної, в житті Церкви, після Священного Синоду УГКЦ у Львові (Брюховичах) 3 - 12 вересня 2017 року, на якому було приділено значну увагу цьому центральному аспекту в житті Церкви.

Насамперед наголошується, що передумовою християнської молитви є наше смирення перед Богом, визнання свого невміння спілкуватися з Творцем.

«Справжня християнська молитва передбачає зустріч із живим Богом і встановлення особистого стосунку з Ним. Це може бути і мовчазне слухання Слова Божого, яке особливо потрібне в час інформаційного шуму та комерційного галасу, і прослава, і подяка, і смиренне благання, і покаяння. Дуже важливим елементом цього стосунку є щирість і справжність. Особиста молитва християнина – це зустріч живої, реальної людини з живим Богом. Перед обличчям Творця віруюча людина не лукавить, не надягає на себе маски, бо не сумнівається в доброті й безумовній любові з боку Господа Бога», - мовиться у синодальному тексті.

Властивою рисою християнської молитви є відкритість людини на Божу волю і готовність її прийняти. Тому молитву не слід розглядати як людські намагання переконати Бога, щоб Він здійснив наші бажання.

Християнин, як зазначається у Посланні, ніколи не є самотнім у молитві, він поєднаний із братами та сестрами в Христі. Згідно із запевненням Христа: «Де двоє, або троє зібрані в Моє ім’я, там я серед них». Тому для християнського життя дуже важлива спільна родинна молитва, а його вершиною і джерелом є Божественна Літургія.

«Молитва – це співпраця людини з Богом, а тому вона нерозривно пов’язана з відповідальністю людини за своє життя, життя Церкви і за цілий світ. Кожен християнин, який з відкритим серцем звертається до свого Життєдавця і Господа у молитві, покликаний так само своїм життям будувати Церкву і поширювати у світі спасенне Боже діяння», – закликають автори документу.

Слід пам’ятати, що колискою і першою школою молитви є християнська родина, яку ми традиційно називаємо домашньою Церквою. Синод єпископів заохочує батьків, а також катехитів і духовенство звертати велику увагу на виховання дітей до молитви, використовуючи під час навчання християнської віри в катехитичних школах, на проповідях і реколекціях багату духовну спадщину нашої літургійної традиції, особливо богослужбові тексти, в яких виражена віра Церкви і молитовний досвід святих.

Послання Синоду Єпископів УГКЦ 2017 року «Молитва в житті Церкви» від імені Синоду підписав Блаженніший Святослав 19 грудня 2017 року, у день Святого отця нашого Миколая, архиєпископа Мир Лікійських, чудотворця. Усім отцям-душпастирям це Послання доручено зачитати вірним після кожної Божественної Літургії у неділю, 31 грудня 2017 року.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next