АКТУАЛЬНО

У Музеї Шептицького у Львові відкрили унікальну виставку писанок

Понеділок, 18 квітня 2022, 14:43
У львівському Музеї митрополита Андрея Шептицького у неділю, 17 квітня, відкрили виставку авторських писанок з усіх регіонів України.
Зображення 1 / 8 Використовуйте клавіші для перегляду

Основу виставки склала колекція писанок директора Музею отця Севастіяна Дмитруха. Крім того, представлені авторські роботи писанкаря Тараса Гунька. Як волонтер, він впродовж трьох днів минулого тижня на безкоштовних майстер-класах навчав у Музеї Шептицького дітей і дорослих.

Експозиція доповнена особистими речами підпільних священиків і монахинь, а також старовинним вишиттям із галицьких храмів та каплиць.

Усі ці речі є частиною музейного фонду, про кожну із них о. Севастіян розповідає особливі історії.

«Тут є столи, у яких підпільні священники зберігали Святі Тайни, на яких молилися таємні Літургії. Є валіза, з якою повернулася із заслання ігуменя студиток, мати Йосифа Вітер. Інша валіза – із сибірського кедра – це та, з якою з Хабаровська приїхав отець Володимир Чучман. Його заарештували ще студентом. Просто повертався із сестрою з пар – і їх схопили та вивезли на заслання. Підпільним священиком УГКЦ він став, як повернувся з Хабаровська», – розповідає священник.

Художниця-реставраторка та артменеджер Музею Шептицького Ірина Гірна пояснює, що експозицію виставки писанок формували так, аби провести чіткі паралелі між українською історією ХХ століття та нинішньою війною з тим самим ворогом. Вчити уроки історії треба насамперед для того, щоб їх не повторювати.

Оглянути виставку можна впродовж двох тижнів, до 1 травня.

Музей митрополита Андрея Шептицького працює за адресою: м. Львів, вул. М. Кривоноса, 1. Двері зліва від дверей храму.
Години роботи: з 10:00 до 17:00.
Контактний телефон: 0 (67) 792 83 83 (Ірина)
Відвідування музею безкоштовне, проте є можливість скласти благодійну пожертву.

Пресслужба Музею Шептицького у Львові

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next