АКТУАЛЬНО

У Музейно-меморіальному комплексі «Рідна хата» патріарха Йосифа Сліпого пройшла науково-практична конференція

П'ятниця, 26 травня 2017, 14:46
24 травня на базі Музейно-меморіального комплексу «Рідна хата» імені патріарха Йосифа Сліпого, що в його рідному селі Заздрість на Тернопільщині, пройшла науково-практична конференція «Замки Теребовлянщини: історія та перспективи відродження». Захід присвячено 125-річчю від дня народження патріарха Йосифа Сліпого.

Організаторами конференції стали: Національний заповідник «Замки Тернопілля» у співпраці з Музейно-меморіальним комплексом патріарха Йосифа Сліпого, Микулинецькою селищною радою, Микулинецьким центром туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій, творчості дітей та юнацтва і Заздрістянською загальноосвітньою школою І-ІІ ст. імені Й. Сліпого.

Захід розпочався Молебнем до Пресвятої Богородиці, що його відслужив у каплиці комплексу парох церкви Воздвиження Чесного Хреста в с. Заздрість о. Андрій Козак, уділивши учасникам конференції благословення. Відтак присутні мали нагоду ознайомитися з новою експозицією в музейній кімнаті патріарха Йосифа, пізнати життєвий шлях ісповідника віри та його зв'язок зі свою рідною землею.

Від  імені представництва Релігійного товариства українців католиків «Свята Софія» США (ТСС А) в Україні з вітальним словом звернувся заступник директора Музейного комплексу Микола Микитович. Зробивши екскурс в історію становлення Музею, він, зокрема, зазначив, що на терені Тернопільщини активно розвивається співпраця туристичних осередків в царині поширення прочанського руху. За словами М. Микитовича, бажанням ТСС А є включення Заздрості загалом, а Музейного комплексу зокрема, у туристичну карту області.

Начальник науково-дослідного відділу Національного заповідника «Замки Тернопілля» Володимир Чайка ознайомив учасників конференції з працею найбільш розвиненого за інфраструктурою замком Тернопілля у м. Збараж. Він зазначив, що сьогодні перед іншими заповідниками Тернопільщини стоїть завдання вийти на відповідний рівень діяльності.

У своєму зверненні голова Микулинецької селищної ради Петро Осіпчук зазначив, що у стратегії розвитку сіл Микулинецького округу акцент поставлено на туризм. Відтак державні органи готові активно співпрацювати в розвитку цієї сфери.

До присутніх через відеопрезентацію звернулася екзекутивний директор ТСС (А) д-р Ірина Іванкович, яка ознайомила всіх з історією товариства «Свята Софія» та її діяльністю у США і в Україні. Виконавши духовний заповіт Патріарха щодо рідної Заздрості через побудову Музейного комплексу, Товариство активно працюює для пожвавлення діяльності музею. Одним із нових проектів такої активізації є благодійні літні англомовні школи для дітей сиріт, переселенців, учасників АТО та семінаристів вищих духовних семінарій УГКЦ.

Пам’ятку архітектури «Микулинецький замок» презентували молодший науковий співробітник Національного заповідника «Замки Тернопілля» Наталя Ганусевич і завідувач Микулинецького сектора Теребовлянського відділу Національного заповідника «Замки Тернопілля» Богдан Кордуба.

Учитель історії Микулинецької опорної школи І-ІІІ ст.  Ольга Сивак-Найчук та О. Віктор Голуб, парох костелу, ознайомили присутніх з історією Троїцького римо-католицького костелу в смт Микулинцях, який є пам’яткою архітектури епохи бароко.

З духовним словом до присутніх звернувся парох церкви Пресвятої Трійці в Микулинцях о. Євген Влох. Він зазначив, що відродження пам’яток архітектури та сакрального мистецтва є можливе завдяки спільній співпраці усіх зацікавлених сторін. На його думку, це дасть можливість не лише зробити їх цікавими та привабливими для туристів, а й поставить акцент на духовних основах цих будівель.

На завершення, учні Заздрістянської загальноосвітньої школи І-ІІ ст. імені Йосифа Сліпого виконали для присутніх літературно-музичну композицію «Життя крізь терни».

Прес-служба Представництва ТСС А в Україні

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next