АКТУАЛЬНО

У Мюнхені готуються до інтронізації владики Богдана Дзюраха: єпископи помолилися на могилі першого екзарха

Субота, 17 квітня 2021, 15:14
Сьогодні, 17 квітня 2021 року, у 62-гу річницю заснування Апостольського екзархату в Німеччині, у Мюнхені відбулася зустріч Блаженнішого Святослава, Отця і Глави УГКЦ, з організаційним комітетом, який підготовляє завтрашню інтронізацію третього апостольського екзарха для українців у Німеччині та країнах Скандинавії владики Богдана Дзюраха. Після цього архиєреї помолилися на могилі першого екзарха владики Платона Корниляка.

На зустрічі були: Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, владика Богдан Дзюрах, іменований екзарх для українців у Німеччині та країнах Скандинавії, єпископ-емерит Петро Крик, о. Володимир Війтович, адміністратор катедрального храму в Мюнхені, о. Андрій Химчук, настоятель української парафії м. Бамберг, який також відповідальний за церемонію інтронізації, о. Андрій Дмитрик, канцлер екзархату, та п. Василь Закопець, диригент катедрального хору «Покров».

Під час зустрічі було обговорено організаційні питання завтрашньої події – інтронізації третього апостольського екзарха для українців у Німеччині та країнах Скандинавії владики Богдана Дзюраха.

Опісля Глава УГКЦ, єпископи та священники екзархату прибули на українську частину цвинтаря в Мюнхені, де помолилися на могилі першого екзарха владики Платона Корниляка, а також вшанували пам’ять всіх українців, що тут поховані. Відтак єпископи поклали квіти та запалили свічку пам'яті на місці поховання владики Платона.

Поминальну молитву супроводжував співом п. Андрій Несмачний, довгорічний дяк катедрального собору Покрову Пресвятої Богородиці та Святого Андрія Первозваного у Мюнхені. Після молитви він розповів присутнім про історію поховань українців, разом з тим згадавши і видатних представників української діаспори як Мюнхена, так і всього Апостольського екзархату.

Читайте також: «Блаженніший Святослав і владика Богдан Дзюрах зустрілися з кардиналом Райнгардом Марксом»

Зазначимо, що сьогодні минає 62-га річниця з дня проголошення Апостольського екзархату для українців-католиків візантійського обряду в Німеччині. Сталося це 17 квітня 1959 року, коли папа Іван ХХІІІ створив і проголосив цей екзархат своїм Декретом (країни Скандинавії до його опіки було приєднано дещо згодом – у 1984 році). Екзархат отримав власну юрисдикцію, з безпосередньою підпорядкованістю Святішому Отцеві, аналогічно до Апостольського вікаріату в Латинській Церкві. Першим екзархом став тодішній канцлер української митрополії у Філадельфії, США, д-р Платон Корниляк. Його єпископські свячення відбулися 7 липня 1959 року.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next