АКТУАЛЬНО

У міжнародній конференції Національної гвардії взяли участь військові капелани УГКЦ разом з єпископом

П'ятниця, 30 жовтня 2015, 12:02
28-29 жовтня у Києві пройшла міжнародна конференція «Організація духовної опіки, служба військового священика (капелана) в умовах збройного конфлікту».

На території військової частини 3066 представники духовенства, а також країн НАТО разом із командуванням Національної гвардії обговорювали питання організації роботи капелана в умовах бойових дій.

У заході взяли участь капелани УГКЦ на чолі з військовим єпископом Михайлом (Колтуном), керівником Департаменту Патріаршої курії Української Греко-Католицької Церкви у справах душпастирства силових структур України.

У своєму вітальному слові владика високо оцінив зусилля Національної гвардії щодо впровадження військового капеланства у її лави. За словами військового єпископа, лише любов є тією рушійною силою у служінні ближньому та своєму народові. Адже “…важко оправдати таку людину, якщо вона зраджує свою Батьківщину”, – сказав владика Михайло.

Захід розпочався з обговорення алгоритму впровадження служби військового духовенства в Національній гвардії України. На сьогодні вже створена законодавча база для реалізації душпастирської роботи серед військовослужбовців НГУ.

Начальник служби військового духовенства Головного управління НГУ полковник Олександр Іздебський повідомив, що зараз Національна гвардія знаходиться на фінальному етапі впровадження капеланської служби, яка завершиться введенням посад військових священиків у військових частинах НГУ з 1 січня 2016 року.

Не оминули увагою і ускладнення, які існують на сьогодні при впровадженні інституту капеланства. Це, зокрема, відсутність соціальних гарантій для військового священика і невирішеність питання оплати їх праці.

Під час практичних занять було продемонстровано розгортання польової каплиці, ознайомлено присутніх з завданнями капелана, що перебуває поряд з військовослужбовцями в умовах бойових дій.

Під час круглого столу в рамках заходу учасники конференції дискутували на тему ролі і з значення військового священика для військовослужбовців під час несення бойових завдань. Військовий капелан УГКЦ о. Андрій Зелінський висловив думку, що капелани покликані за допомогою слова Божого створити навіть в умовах бойових дій простір, де боєць може зміцнити всій дух.

Заступник командувача НГУ по роботі з особовим складом генерал-майор Ярослав Сподар, підбиваючи підсумки дводенної міжнародної конференції, зауважив: «Найголовніше наше напрацювання – це розуміння того, що таке капеланство і яка його роль для Національної гвардії. Я закликаю усіх до подальшої праці щодо розгортання діяльності військових священиків у лавах Нацгвардії».

На території військової частини, де відбувалася конференція, капелани освятили хрест, на місці якого будуватиметься храм на честь князя Ярослава Мудрого.

Представники духовенства і учасники заходу переглянули фільм «Капелани», де були показані будні військового священика, кадри з передової і нелегку, але важливу для військовослужбовців працю капеланів в умовах бойових дій. Нагадаємо, що недавно відбулася презентація фільму “Капелани” у великих містах України з прем’єрою в Києві.

В день завершення конференції військові капелани УГКЦ, що прибули на захід, взяли участь у Святій Літургії в Патріаршому Соборі Воскресіння Христового у Києві.

kapelanstvo.org.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next