АКТУАЛЬНО

У Нотр-Дам-де-Фурв’єр у Ліоні вшанували жертв Голодомору

Вівторок, 12 листопада 2019, 14:54
10 листопада в ліонській базиліці Нотр-Дам-де-Фурв’єр (Франція) відбулася Божественна Літургія та панахида за жертв Голодомору. Богослужіння очолив єпископ Гліб Лончина, апостольський адміністратор Паризької єпархії Святого Володимира Великого.

«Сьогодні ми зібралися на цій Службі Божій, щоб пом’янути жертв Голодомору 1932-1933 років, коли багато мільйонів людей загинуло голодною смертю не тому, що не було врожаю, а тому, що ворожий радянський уряд забрав увесь у селян», – сказав владика Гліб, після чого закликав молитися як за жертв голоду, так і за виконавців цього злочину.

Разом з владикою служили: протоієрей Андрій Морквас з ліонської парафії Святого Атанасія Великого, отці Емманюель Фрітч та Мішель Станьюль із католицької візантійської парафії Святого Іринея, а також духівники місцевої семінарії отці. Філіпп Шатаньйон та Олів’є Перон. 

Богослужіння велося українською та французькою мовами, а часом ще й лунала церковнослов’янська та англійська. Співав під час Літургії ліонський хор «Дударик» – три десятки співаків під керівництом Стефана Жанжарского. Крім близько сотні представників української громади, почути українські співи тієї неділі змогла не одна сотня туристів, які в неділю навідалися до базиліки, однієї з головних туристичних принад міста.

Це був перший візит владики Гліба до Ліона у статусі апостольського адміністратора паризької єпархії УГКЦ. Єпископ очолив осередок після від’їзду митрополита Бориса Ґудзяка до США.

«Владика Борис залишив цю єпархію в дуже доброму стані. Я багато від нього вчуся: як організувати єпархію, різні комітети, конференції, єпархіальні собори, стосунки зі священниками. Я намагаюся все це продовжувати, щоб потім передати новому єпископові», – сказав владика Гліб по завершенні панахиди та інтерв’ю для сайту ліонської парафії.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://ugcc.fr


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next