АКТУАЛЬНО

У Новарі канонічно створено першу парафію Апостольського екзархату в Італії

Четвер, 09 грудня 2021, 10:37
8 грудня 2021 року для Апостольського екзархату в Італії відбулася, без перебільшення, історична подія. Цього дня було канонічно засновано першу парафію цієї церковної структури у м. Новара, парохом якої призначено довголітнього душпастиря місцевої української громади о. Юрія Іванюту, який також звершує служіння економа екзархату.

З нагоди створення парафії українську громаду у Новарі відвідали владика Діонісій Ляхович та представники Курії – протосинкел о. д-р Теодосій Р. Грень, ЧСВВ, та канцлер о. д-р Петро Голіней. 

Перед святковою Божественною Літургією отець-протосинкел зачитав декрет апостольського екзарха  про створення парафії Різдва Пресвятої Богородиці для наших вірних, які проживають на території трьох провінцій північної Італії – Новара, Вербано-Кусіо-Оссола та Верчеллі, а також декрет призначення першим парохом о. Юрія Іванюти.

Після зачитання декретів відбувся Чин введення о. Юрія на уряд пароха, а відтак розпочалася святкова Свята Літургія, яку очолив владика Діонісій у співслужінні присутніх священників – о. Теодосія Р. Греня, ЧСВВ, о. Юрія Іванюти, о. Петра Голінея, декана вікаріату Новари Дона Брунелло Флоріані, а також душпастирів, які прибули на святкування із сусідніх українських спільнот: о. Ігоря Голинського (Турин), о. Володимира Містермана (Варезе, Меда) та о. Миколи Щербака (Комо). 

Під час проповіді апостольський екзарх звернув увагу на богословське значення свята Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці святою Анною: «Празник Непорочного Зачаття вказує на те, що між Пресвятою Богородицею та Господом Богом не було жодних перепон, жодного гріха вже від Її зачаття. Те, що в Марії є привілеєм, для кожного християнина є метою, до якої необхідно стреміти».

Єпископ підкреслив, що кожна віруюча людина повинна наслідувати Пречисту Діву Марію у її відкритості на Божу волю: «Ось я слугиня Господня» - це мото, яке керувало життям Пресвятої Богородиці. Вона завжди була відкритою на Божу волю, готовою до послуху і до Його ініціативи. Цією готовністю чинити у житті Божу волю повинен відзначатись також і кожен християнин та християнка».

На завершення богослужіння владика Діонісій привітав місцеву парафіяльну спільноту із знаменним днем заснування першої офіційної парафії Апостольського екзархату, що, без сумніву, стане знаковим в історії нашої Церкви в Італії. Єпископ подякував усім присутнім за їхню молитву і тихе будування спільноти Української Греко-Католицької Церкви в Новарі.

Також слова подяки прозвучали і для о. Юрія, який ревно працював над творенням парафіяльної спільноти. Владика побажав йому наснаги у нелегкому служінні для парафіяльної громади, зокрема у звіщенні Божого слова, освяченні через Святі Таїнства та управління повіреною парафією.

Після привітань апостольського екзарха від латинської дієцезії Новари о. Юрія і всіх вірних новоствореної парафії привітав декан вікаріату Новари Дон Брунелло Флоріані, який побажав молодій парафії духовного зросту та подальшого активного розвитку. Також варто підкреслити, що активну участь у святкуваннях узяв один із членів економічної ради екзархату - д-р Федеріко Нікола, який є вихідцем з Новари і багато допомагає у вирішенні економічних питань.

Після усіх привітань о. Петро Голіней представив парафіянам книжку владики Діонісія «Слово Тілом стало», яка є збіркою його проповідей і роздумів над недільними та святочними євангельськими читаннями.

Пригадаємо, що українська церковна громада м. Новара була заснована у березні 2002 року теперішнім економом Апостольського екзархату о. Юрієм Іванютою, і тепер активно розвивається під його проводом. При громаді діють благодійний фонд, катехитична школа та футбольна команда. У 2009 році для українців у Новарі італійським єпископом була створена капеланія та передана церква Карміне, яка стала центром українців дієцезії Новари. 22 листопада 2021 року між дієцезією Новари та Апостольським екзархатом був підписаний договір про надання цього храму у виключне користування вірними екзархату, що проживають у цьому місті.

Окрім Новари, о. Юрій служить також для вірних екзархату у містах Боргоманеро, Арона, Боргосезія та Оменія. Слід зазначити, що українська спільнота м. Боргоманеро у 2020 році отримала у користування храм Святого Йосифа.

Відділ комунікації Апостольського екзархату в Італії

 


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next