АКТУАЛЬНО

У новий навчальний рік із Синодом УГКЦ

Середа, 07 вересня 2016, 16:12
5 вересня у Василіанському інституті філософсько-богословських студій ім. Йосифа Велямина Рутського відбулася інавгурація нового навчального року. Поважними гостями цього заходу стали владики Синоду УГКЦ, що його очолює Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ.

Це свято розпочалося Вечірнею, яку відслужив протоігумен провінції Найсвятішого Спасителя в Україні о. Йоан Школик. Опісля ректор Інституту о. Пантелеймон Трофімов розповів усім присутнім коротку історію закладу та спосіб його функціонування.

Глава УГКЦ висловив свою думку щодо ролі Василіанського інституту, кажучи, що задум створення такої установи з'явився ще за його попередника Блаженнішого Любомира, який мав мрію закласти особливу чернечу школу для вивчення богослов’я.

Щодо засад монашої семінарії, то Блаженніший Святослав пригадав навчання святого Папи Івана Павла ІІ, який твердив про чотири основи, що повинні плекатися майбутніми священиками. Ідеться про людську, інтелектуальну, богословську та душпастирську формацію. «Крім того, у вашій семінарії додається п’ята функція – виховання у монашому середовищі», – наголосив Предстоятель.

Щодо завдань, які стосуються Василіанського інституту, то найважливішим дорученням Глави УГКЦ стало побажання бути святими, тобто свідками віри. У цьому контексті, пригадуючи слова св. Григорія Богослова, який казав, що богослов – це той, хто вміє добре молитися, Блаженніший Святослав наголосив: «Каплиця – це найважливіша аудиторія вашої семінарії».

Звертаючи увагу на важливу роль Катехизму в житті християнина і того, хто провадить людей до спасіння, Предстоятель УГКЦ додав: «Катехизм – це дороговказ, який допоможе вам інтегрально вивчати богослов’я».

Зачіпаючи роль монашества в Церкві, Блаженніший Святослав зауважив, що монашество є не тільки легенями Церкви, а й легкою кавалерією, яка може найшвидше піти туди, куди потрібно.

Нагадаємо, що раніше Глава УГКЦ, будучи віце-ректором і ректором Львівської духовної семінарії Святого Духа, довший час приїжджав з лекціями до Василіанського інституту, де навчався серед інших і теперішній протоігумен о. Йоан Школик.

Після цього відбулася молитва на початок навчального року і архипастирське благословення для ченців, які навчаються у ВІФБС. Завершив святкування монаший хор «Deisis», що діє при Василіанському інституті, урочисто виконавши студентський гімн «Gaudeāmus».

Довідка. Василіанський інститут філософсько-богословський студій ім. Йосифа Велямина Рутського – це навчальний заклад для молодих василіан, які в майбутньому мають можливість стати ієромонахами (священиками-ченцями). На сьогодні Василіанський інститут має на меті стати відкритим для членів інших чернечих чинів і згромадження, які б хотіли здобувати освіту для майбутнього священичого служіння.

Цього навчального 2016-2017 року в інституті навчаються 67 братів-студентів. Із них 13 братів-редемптористів і 6 братів-оріоністів, які цього року вступили на перший курс навчання.

Прес-служба ВІФБС

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next