АКТУАЛЬНО

У Новошичах на Львівщині за участю переселенців освятили ікони, присвячені героям України

Четвер, 14 липня 2022, 10:32
Патріарший паломницький центр за посередництвом Патріаршої фундації «Мудра справа» організував чергове паломництво на освячення ікон, присвячених захисникам нашої Української Держави. Це відбулося у с. Новошичі (Дрогобицький район, Львівська область).
Зображення 1 / 7 Використовуйте клавіші для перегляду

Група паломників складалася з переселенців, сімей військовослужбовців, дівчат-військовослужбовців, волонтерів Будинку воїна та Першого жіночого ветеранського простору «Рехаб».

Духівником прощі став отець Петро Іськів, який також взяв участь у службі у с. Новошичі під час освячення ікон, присвячених полеглим воїнам-героям. Автором цих ікон став відомий іконописець Левко Скоп.

Напередодні у храмі Архистратига Михаїла – колишньому костелі Святого Казимира – освятили Пантеон українських Героїв. Ініціатива створення Пантеону належить відомому художнику, волонтеру, патріоту Левові Скопу.

Для експозиції митець уже написав центральну ікону Богоматері-захисниці та намалював Святих-покровителів Українського війська на національних прапорах.

Цим покладено початок створенню цілого пантеону чудотворних ікон у церкві, що першою в Україні стане храмом пам’яті полеглих у російсько-українській війні. У планах художника-волонтера створити десятки іменних ікон воїнів, які загинули за Україну та небесних покровителів Героїв Небесної сотні. Ім’я кожного/кожної з них буде вписане, як це було заведено з давніх-давен, внизу кожної ікони.

Ще до Божественної Літургії, яка увінчала духовно-реабілітаційне паломництво, учасники мали нагоду відвідати ще кілька паломницьких об'єктів. Насамперед, йдеться про церкву Святої Анни в Бориславі. На порозі храму прочан зустрів о. Павло Василів, син настоятеля парафії о. Романа Василіва, який ознайомив з мощами святих, присутніми у храмі. Наразі ця церква налічує більше ніж 1000 мощів.

Далі для паломників відкрили і провели екскурсію по церкві Святого Юра в Дрогобичі – одній із найстаріших, але чудово збереженій дерев'яній церкві Галичини. Відтак учасники прощі прогулялися центральною частиною міста Дрогобича та пообідали в їдальні Дрогобицької духовної семінарії блаженних священномучеників Северина, Віталія та Якима.

Служба в Новошичах розпочалася о 16:00, а закінчилося дійство концертом від семінаристів, діточок із с. Новошичі та запрошених гостей. Навіть художник Лев Скоп заграв на гітарі і виконав пісню. А наприкінці волонтери почастували всіх канапками. «Ми ж втомлені, але дуже задоволені поїздкою, поверталися додому, наспівуючи в автобусі народні пісні», – зазначають організатори паломництва.

Варто пригадати, що Патріарша фундація «Мудра справа» та Патріарший паломницький центр УГКЦ завдяки значній донорській підтримці реалізують проєкт із евакуації вимушено переселених осіб до безпечних регіонів, розміщення людей у безпечних умовах та проведення духовної віднови потребуючих.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next