АКТУАЛЬНО

У Німеччині продовжуються Католицькі дні за участі українських владик

Субота, 28 травня 2022, 20:35
У Південно-Західній федеральній землі Баден Вюртенберґ, у місті Штутґарт (Німеччина), продовжується 102-ий загальнонімецький «Католікентаґ», який розпочався 25 травня. На цій зустрічі всіх християн католиків Німеччини також присутні представники Апостольського екзархату для українців візантійського обряду у Німеччині та країнах Скандинавії на чолі із екзархом владикою Богданом Дзюрахом.

Спеціально на ці Католицькі дні до Німеччини на запрошення прибув владика Степан Сус, єпископ Курії Києво-Галицького Верховного Архиєпископства, як безпосередній свідок страшних подій в Україні та зокрема на Київщині. Про свій досвід він разом із владикою Богданом Дзюрахом розповів під час подіумної дискусії на тему: «Мир під загрозою як небезпека свободи». Окрім того, участь у дискусії взяли політикиня правлячої коаліції уряду ФРН та велика прихильниця України Ребека Гармс, минулий міністр закордонних справ України Павло Клімкін, Андрій Васькович.

Ранок 27 травня продовжився зустріччю із Федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом, який завітав до українського намету. Під час зустрічі він обмінявся думками із владикою Богданом Дзюрахом про теперішню ситуацію в Україні. Владика подякував за дотеперішню допомогу німецького народу та закликав до збільшення підтримки України на світовій арені. Також владика подарував Канцлеру набір із книг про Україну та новомучеників УГКЦ. Окремо Олаф Шольц поспілкувався із присутньою родиною з Бучі (Київська область), представниками української громади з Штутгарту та від Апостольського екзархату у Німеччині та Скандинавії.

Після цієї конференції владика Богдан Дзюрах взяв участь в акції за мир на центральній площі Католікентагу. До неї також приєднався єпископ дієцезії Роттенбург-Штутгарт владика Гебхард Фюрст. Своєю історією втечі із Бучі, після двох тижнів, проведених у підвалах міста, поділилася родина українських біженців. Після цього представниця української громади у Штутгарті п. Наталя закликала німецьке суспільство усіма способами підтримати український народ через тиск на свою політичну еліту. «Цю молитву вже встигли назвати вершиною цьогорічного Католікентагу», – підкреслив владика Богдан.

Далі насичений день продовжився виступом катедрального хору «Покров». На цьому виступі разом із владикою Богданом був присутній архиєпископ Нікола Етерович, Апостольський Нунцій у Німеччині. На завершення хорового концерту він звернувся із запевненням підтримки українського народу від Святішого Отця. Владика Нікола Етерович підкреслив свій особливий зв’язок із Києвом та Україною, адже тривалий час він здійснював тут служіння як Апостольський Нунцій. І тому він висловив сподівання, що Україна переможе у війні, яку їй нав’язала російська агресія. Завершив своє слово промовець подякою хору за прекрасний спів. Натомість хористи у відповідь заспівали для архиєпископа традиційне «Многая літа».

У свою чергу, владика Богдан нагородив учасників хору подячною грамотою та подарунками – іконою та солодощами.

Варто зазначити, що участь у концерті узяло багато учасників Католицьких днів у Німеччині.

Увечері відбулася Божественна Літургія від Комісії «Церква у світі» Конференції єпископів Німеччини. Перед поцілунком миру владика Богдан подав короткий імпульс зі словами, що «в Україні вже три місяці немає миру». У цій Літургії також взяв участь владика Степан Сус.

Сам же день завершився виступом ТанцТеатру «Життя» під назвою «Ремінісценція ЮА».

«Дякую Богові за цей чудовий день і дякую всім причетним до організації і проведення кожного нашого заходу! Все – на славу Божу! Все – для нашого многостражденного народу!» – підсумував на завершення дня апостольський екзарх для українців візантійського обряду у Німеччині та Скандинавії владика Богдан Дзюрах.

Довідка

«Katholikentag» (День католиків) в Німеччині був започаткований 1848 року як «Загальні збори Католицької асоціації Німеччини». Форум має, переважно, дискусійний характер і відзначається соціальним виміром. Останніми десятиріччями він став основним суспільним заходом німецьких католиків, який збирає десятки тисяч учасників для поглиблення віри, богословських знань, обговорення проблем сучасної віруючої людини та Церкви не тільки з Німеччини, але й з усього світу. Під час конгресу, що відбувається один раз на два роки, проводяться численні конференції, зустрічі, різноманітні релігійні, культурні, наукові, суспільно-політичні та духовні події. Попередній такий захід відбувався ще у травні 2018 року, оскільки в 2020–21 роках проведенню завадила пандемія.

Спонукувана прикладом «Katholikentag», також і протестантська Церква в Німеччині почала регулярно проводити «Kirchentag» (День Церкви), а останнім часом відбулися вже три «Екуменічні Kirchentag».

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next