АКТУАЛЬНО

На пам’ять про жертводавців УКУ, подружжя Рубелів, освятили іменну кімнату

Середа, 02 грудня 2020, 12:21
1 грудня в УКУ відбулося освячення іменної кімнати студентського уряду. Простір нагадуватиме молоді про подружжя жертводавців Ярослава та Ярослави Рубелів, українських емігрантів, які протягом усього життя дбали про розвиток Університету з великої любові до України.

Пам’ять про приятельку й фундаторку УКУ Ярославу Рубель у річницю її смерті увіковічили створенням іменної кімнати студентського уряду. На прохання жертводавиці, кімнату назвали на честь її чоловіка Ярослава, який передчасно відійшов. Тепер велика таблиця з біографією та світлинами жінки нагадуватиме студентам  про її життя в еміграції, діяльність і велику любов до України.

Висловлюючи співчуття через відхід Ярослави Рубель, президент УКУ владика Борис Ґудзяк зазначив: «Усе українське її щиро цікавило – від мови до мистецтва, від музики до спорту, який протягом десятиліть розвивав її покійний чоловік Ярослав. Українська думка і пісня, теоретичні питання та інфраструктурний розвиток – ніщо не залишало пані Славу байдужою, а навпаки – вона активно бралася до роботи в Нью-Йорку, в Південній Америці і, очевидно, в Україні».

Довідка:

Ярослава Рубель народилася 12 серпня 1924 року в родині Якова і Олени Парахоняків у місті Болехові (тепер – Івано-Франківська область). У батьківському домі отримала родинне і релігійне виховання‚ а середню освіту – у Стрийській гімназії. Після війни Ярослава з батьками опинилися у таборі політичних втікачів на Фраймані біля Мюнхена. У Німеччині навчалася на педагогічних студіях, які успішно завершила.

Водночас Ярослава вступила в ряди відновленого «Пласту», де стала юнацькою виховницею, зв’язковою та членкинею куреня «Перші Стежі». Вона ввійшла в бурхливе студентське життя, ставши секретарем Української студентської громади Мюнхена.

У 1950 році емігрувала до США і оселилася у Філадельфії, а згодом переїхала до Нью-Йорка‚ де побралася з відомим спортсменом-легкоатлетом Ярославом Рублем. Працювала в банківській галузі.

Ярослава з чоловіком були активними членами Карпатського лещетарського клубу і брали активну участь в українському громадському житті. У «Пласті» Ярослава відома як крайова комендантка пластунок, референтка юнацьких вишколів, упродовж багатьох років належала до Головного проводу. Представляла «Пласт» у відділі молодечих організацій при Українському конґресовому комітеті Америки, ініціювала заснування Комітету українських молодечих організацій, була представницею Світової федерації українських жіночих організацій у департаменті публічної інформації ООН. Активна членкиня Союзу українок Америки. Постійна волонтерка Українського музею в Нью-Йорку.

За віддану працю для «Пласту» була нагороджена Орденом святого Юрія і золоті‚ орденом Вічного вогню в золоті та грамотою почесного громадянина м. Стрия.

Ярослава Рубель працювала над виданням книг «Альманах 100-ліття Пласту» та «Перша світова конференція українських молодечих організацій».

Пані Рубель була дуже щедрою на благодійні пожертви: підтримувала «Пласт», Церкву, український Гарвард, УКУ. Ініціювала низку проєктів для допомоги українським воякам на Сході України.

Від початку існування Кола приятелів УКУ в Нью-Йорку була його незмінною членкинею та підтримувала Університет до кінця життя.

Відійшла у вічність 19 жовтня 2018 року в Нью-Йорку.

Департамент інформації УГКЦ за матеріалами https://ucu.edu.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next