АКТУАЛЬНО

У парафіяльній церкві міста Венсенн уперше відслужили Божественну Літургію св. Івана Золотоустого французькою мовою

П'ятниця, 07 червня 2019, 16:39
У неділю, 2 червня 2019 року, парафія Усіх святих французького міста Венсенна зреалізувала спільний літургійний проєкт із місцевою римо-католицькою парафією Венсеннської Богоматері: замість недільної Меси була відслужена Божественна Літургія св. Івана Золотоустого, яку очолили настоятелі обох парафій: греко-католицької – о. Ігор Ранця, та римо-католицької – о. Степан Оляр.

Літургію супроводжував своїм співом катедральний хор св. Володимира Великого з Парижа, який також виступив співорганізатором цієї неординарної події. Від 1832 року, відколи у колишньому королівському передмісті Парижа, Венсенні, діє парафіяльна церква Notre-Dame de Vincennes, Літургію Івана Золотоустого тут звершено вперше.

По обіді катедральний хор св. Володимира Великого, яким керує Леся Микитин, дав концерт для парафіян та інших зацікавлених мешканців Венсенна, на якому звучали релігійні та світські хорові твори українською мовою. Окремі сольні партії виконав Юрій Гусак, регент  хору венсеннської греко-католицької парафії Усіх святих.

Цього дня було багато нагод для спілкування. Як зазначив римо-католицький парох Венсенна о. Степан Оляр, франкомовна візантійська Літургія допомагає французьким римо-католикам зрозуміти, що католицькість Церкви виходить поза межі латинського обряду, а українцям греко-католикам пересвідчитися, що до Бога можна звертатися також і французькою мовою, і Він, без сумніву, її зрозуміє.

Для українських парафіян, багато з яких живуть чи працюють без документів, про відомо багатьом французам, було дуже важливо відчути себе прийнятими. Ба більше, хор св. Володимира з паризької катедри довів, що українці можуть багато чим поділитися із вибагливою публікою колишнього королівського містечка, історію якого писали французькі королі Людовік IX Святий, Філіп III Сміливий, Філіп IV Красивий, французькі мислителі Маркіз де Сад, Дені Дідро, Оноре Мірабо.

Представниця пресслужби парафії Усіх святих у Венсенні Ганна Мельник каже: «Усе, що відбулося у Венсенні в неділю, 2 червня, мене дуже підбадьорило!»

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://ugcc.fr  

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next