АКТУАЛЬНО

У парафіях Київської архиєпархії молитвою вшанували жертв Чорнобильської катастрофи

Вівторок, 27 квітня 2021, 09:48
26 квітня 2021 року, у день 35-х роковин трагедії, у парафіях Київської архиєпархії відбулися поминальні молитовні заходи, якими духовенство та віряни вшанували жертв Чорнобильської катастрофи.

Зокрема Панахиду за упокій жертв Чорнобильської катастрофи було звершено ранком у соборі Вишгородської Богородиці. Молитву очолив парох, протоієрей Тарас Валах. «Упокой, Господи, душі померлих внаслідок цієї жахливої катастрофи», - написав він у соціальній мережі, повідомляючи про подію.

Також поминальна молитва за участю священника УГКЦ відбулася у Дарницькому районі Києва. Екуменічну молитву за загиблими героями провів протоієрей Андрій Боднарук, адміністратор парафії Святих Бориса і Гліба УГКЦ, та отець Андрій Головков, священник храму Святих апостолів Петра і Павла ПЦУ у місті Києві. Участь у молитві взяли керівництво Дарницької райдержадміністрації - голова Ярослав Лагута та його перший заступник Микола Калашник, ліквідатори Чорнобильської катастрофи, представники громадських організацій. Відтак біля меморіалу жертв на Чорнобильській АЕС відбувся захід «Відлуння Чорнобиля», під час якого хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих героїв, які рятували людство від наслідків трагедії.

Поминальна молитва за участю священника Київської архиєпархії УГКЦ відбулася і поблизу Чорнобиля. Протоієрей Юрій Логаза, військовий капелан військової частини 3041 Національної гвардії України, разом з воїнами гвардійцями звершив заупокійну молитву біля пам’ятника Ліквідаторам на промисловому майданчику Чорнобильської АЕС. Напередодні душпастир поділився своїми думками про трагічні наслідки Чорнобильської катастрофи для людей та природного довкілля на сайті новин Ватикану. У матеріалі пресслужби Ватикану йдеться про таке: «Вже вісім років отець Юрій Логаза є парохом греко-католицької громади в місті Славутичі. Він також виконує служіння капелана для військової частини, що займається охороною об’єкту Чорнобильської АЕС. Священник розповідає про те, наскільки в щоденному житті мешканців цього міста, що було побудоване для переселенців з Прип’яті та ліквідаторів аварії, відчувається тінь цієї катастрофи. Для того аби зрозуміти, як ми можемо сприймати цю трагічну подію з християнської точки зору, отець Юрій пропонує наблизитися до людей, які відчули її у власному житті, поглянути їм в очі, послухати їхні спогади. Це спогади про втрачених рідних, про розбиті мрії та зруйноване здоров’я. Місія священника полягає в тому, аби допомагати цим людям прямувати вперед у житті.

Своїми думками з цього приводу також поділився протоієрей Роман Романович, екорефернт Київської архиєпархії. «Чорнобильська катастрофа призвела до згубних соціально-екологічних наслідків планетарного масштабу. Особливо постраждали люди та довкілля у нашій країні. Що ми можемо робити для того, аби такі трагедії, як Чорнобильська аварія, не повторювалися? Відповідаючи на це запитання, отець Роман вказує на необхідність виховувати відповідальне ставлення до створіння. На основі документа «Енергія, справедливість та мир», який 2013 року видала Папська рада «Справедливість і мир» (що пізніше увійшла до складу Дикастерії служіння цілісному людському розвитку)», - йдеться в повідомленні ватиканського сайту.

Пресслужба Київської архиєпархії

 


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next