АКТУАЛЬНО

У Парижі молитовно пом’янули жертв Голодомору

Вівторок, 19 листопада 2019, 17:59
17 листопада в Парижі відбулися заходи, присвячені 86-й річниці Голодомору 1932-1933 років. День вшанування пам’яті невинних жертв, знищених штучним голодом у час сталінського режиму, традиційно розпочався церемоніалом під Тріумфальною аркою і продовжився Архиєрейською Божественною Літургією в одній iз найвідоміших церков Парижа.

Попри маніфестації попереднього дня та складнощі у добиранні до Тріумфальної арки через перекриття великої частини транспортних ліній, десятки людей зібралося вранці, щоб покласти квіти та вінки до меморіалу невідомого солдата. Владика Гліб Лончина очолив вірних єпархії Святого Володимира Великого та взяв участь у церемонії разом з Надзвичайним та Повноважним послом України у Франції Олегом Шамшуром і представниками українських громадських організацій.

Під Трімумфальною аркою пролунали гімн України та Франції у спільному виконанні паризького хору Святого Володимира Великого та Ювілейного хору з Великобританії, що прибув для того, щоби разом з Паризькою єпархією вшанувати жертви Голодомору у Санлісі та Парижі.

О 14:30 розпочалася Архиєрейська Божественна Літургія у базиліці Сан Сюльпіс, яку очолив апостольський адміністратор єпархії Святого Володимира Великого Гліб Лончина. Разом з єпископом співслужили о. Ігор Ранця, настоятель катедри Святого Володимира Великого у Парижі; о. Юрій Лещинський, канцлер Паризької єпархії та парох храму Святих Бориса і Гліба у Санлісі; о. Роман Остап’юк, парох парафії Усіх святих у Вансені, та отець Володимир Пендзей.

Супроводжували Літургію співом Ювілейний хор з Великобританії, що виконував Божественну Літургію св. Івана Златоустого авторства українського композитора Кирила Стеценка, та паризький хор Святого Володимира.

Під час проповіді владика попросив молитися за упокій душ тих, хто загинув голодною смертю, а також і за тих, хто чинив цей страшний злочин і був жертвою брехні, ворога людського роду.

Наприкінці владика Гліб подякував за присутність та спільну молитву Філіпу Марсе, єпископу-помічнику Парижа; Елі Єґіянаяну, вірменському католицькому єпископу Парижа; Жан-Лю Лякруа, пароху базиліки Сан Сюльпіс; ректору семінарії séminaire des Carmes Олів’є Буріону, а також іншому духовенству Римо-Католицької, Вірменської Католицької, Російської Католицької та Коптської Католицької Церков.

Владика також подякував о. Антону Ґелясову, представнику Французької митрополії Православної Церкви Константинопольського Патріархату, та о. Андрію Чорноусу, представнику Української Православної Церкви Константинопольського Патріархату.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://ugcc.fr


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next