АКТУАЛЬНО

У Пармі презентували нові видання про патріарха Йосифа Сліпого

Вівторок, 22 листопада 2016, 11:52
Нові видання про патріарха Йосифа Сліпого презентували в неділю, 20 листопада 2016 року, у парафії Покрови Пресвятої Богородиці в Пармі, штат Огайо.

Працівники Релігійного товариства українців-католиків «Свята Софія» (ТСС): о. Андрій Солецький, прес-секретар ТСС в Римі, та Ірина Іванкович, Екзекутивний директор ТСС в США, представили на парафіяльному форумі електронне видання «Творів» патріарха Йосифа та двотомне видання «Патріярх Йосиф Сліпий і красне письменство».

Ірина Іванкович представила двотомне видання «Патріярх Йосиф Сліпий і красне писменство», яке побачило світ у львівському видавництві «АРТОС» до п'ятиріччя Центру студій Блаженнішого у Філадельфії. Початок вивчення теми «Патріярх Йосиф Сліпий і література» сягає 1984 року. Саме тоді, вже після смерті владики Йосифа, з'явився збірник “Intrepido Pastori” на честь 40-ліття його вступe на Галицький митрополичий престол: патріарх не дочекав виходу у світ цієї книги, яка мала бути його Festschrift і в якій було надруковано статтю Леоніда Рудницького власне під таким заголовком. Окремі аспекти зацікалення Блаженнішого Йосифа літературою розглядали Роман Лубківський, Петро Сорока, о. Іван Гриньох, Мілена Рудницька. Сучасне дослідження авторка базувала передусім на опрацюванні повного зібрання творів патріарха Йосифа “Opera Omnia”, «Споминів» Блаженнішого, наявного листування слуги Божого з окремими мистцями слова, а також на раритетних рукописах, які збереглися в архівах Релігійного товариства українців-католиків «Свята Софія» США. Як повідомлялося раніше, презентації книги уже відбулися в Тернополі, у Львові та у Філадельфії.

Отець Андрій Солецький коротко накреслив головні події життєпису патріарха, зупинившись на втіленні в життя основних пріоритетів Блаженнішого Йосифа після повернення у вільний світ. Ними були віра і наука, що їх Йосиф Сліпий обезсмертив через спорудження собору Святої Софії Премудрості Божої та Українського католицького університету в Римі, як і через численні наукові праці, зібрані в повному виданні творів “Opera Omnia”. Сьогодні ця наукова спадщина патріарха знаходить нове життя в електронному виданні з нагоди 125-х роковин від дня народження великого Ісповідника віри – ювілей,  який в УГКЦ відзначатимуть на офіційному рівні у 2017 році. Уперше диск презентовано в рамках відзначення ювілею п'ятиріччя Центру студій спадщини патріарха Йосифа Сліпого у Філадельфії. Нагадаємо, що 18 томів творів “Opera Omnia” патріарха Йосифа – це всі видання його наукової спадщини, видані впродовж діяльності Українського католицького університету імені Климента Папи в Римі. Завдяки праці владики Івана Хоми та священиків Івана Яцківа й Івана Музички, найближчих співпрацівників патріарха, безліч його наукових праць та досліджень були зібрані воєдино та видані у 18 томах “Творів Патріярха і Кардинала Йосифа”. Щоб зробити цю спадщину доступною для сучасного дослідника, римське товариство “Свята Софія” за підтримки товариства “Свята Софія” в США ініціювало електронне видання “Творів”. Окрім цього, до диску ввійшли всі видання журналу “Богословія”, видані в Римі під керівництвом самого патріарха Йосифа. Видання адресоване насамперед богословам, семінаристам, духовенству, науковцям та освітнім середовищам.

Комплекти дисків і двотомника було передано о. Михайла Дроздовського в дар до парафіяльної бібліотеки.

                                                           Прес-служба товариства «Свята Софія» США

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next