АКТУАЛЬНО

У Патріаршому соборі щоденну молитву за здоров'я моляться перед Унівською чудотворною іконою Пресвятої Богородиці

Понеділок, 23 березня 2020, 17:47
Від понеділка до п’ятниці у Патріаршому соборі Воскресіння Христового Української Греко-Католицької Церкви моляться за відступлення пандемії коронавірусу. Молебень служать перед копією Унівської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці.

У коментарі Департаменту інформації УГКЦ ієрм. Ніканор Лоїк, адміністратор Патріаршого собору Воскресіння Христового розповів, що в соборі є копія Унівської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці. Її написав іконописець  ієрм. Орест Козак. Копію Унівської Богородиці подарував Патріаршому собору тодішній ігумен студитів, а сьогодні вже єпископ Теодор  Мартинюк у день освячення,  18 серпня 2013 р. Відтоді ікона зберігається в головному соборі УГКЦ.

Унівська чудотворна ікона Пресвятої Богородиці належить до іконописного типу Одигітрія (з грецької – Провідниця). Про її походження існує чимало переказів, але  про час та місце написання достовірно невідомо. Оригінал ікони до наших днів не зберігся.

Відомо, що вже за часів митрополита Михайла Левицького (перша пол. XIX ст.) ікона була значно пошкоджена. Тому виготовили її копію на полотні, яку помістили на оригіналі, оздобивши окладом. Цей факт записаний 1894 р. отцем А. Дольницьким в історії унівської парохії: «Сей образ находився давно в каплиці на цвинтарі унівському, а коли той образ украшено короною («коронован»), перенесено єго до церкви палацовой». Коронувати ікону міг унівський архимандрит Атанасій Шептицький (1715-1746 рр.), який посприяв поширенню почитання Богородиці.

Ще одна ікона Богородиці-Одигітрії XVII ст. (без окладу, з металевими коронами) до 1939 р. висіла в монастирській каплиці. Обидві святині були втрачені після закриття Унівської лаври 1950 р. радянською владою. Зберігся лише оклад XVIII ст., що сьогодні оздоблює копію чудотворної ікони, написаної за давніми гравюрами та фотографіями іконописцем єрм. Ювеналієм Мокрицьким. Її було урочисто перенесено до Унівської лаври 1995 року.

У 2004 р. на прохання ченців Свято-Успенської Унівської лаври Блаженніший Любомир встановив у третю неділю травня празник Унівської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці. Щороку з нагоди цього празника відбувається піша проща зі Львова до Унівської лаври.

Перед чудотворною іконою вірні з усього світу випрошують численні ласки духовних зцілень.

Молімося разом за зцілення недужих та про Боже милосердя для подолання пандемії коронавірусу!

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next