АКТУАЛЬНО

У Патріаршому соборі Воскресіння Христового відбулася вистава «Володимир»

Середа, 13 листопада 2013, 11:31
У неділю, 10 листопада, у соборі Воскресіння Христового в Києві, відбувся виступ Київського молодіжного духовного театру «Притча». Сорокахвилинне дійство за драмою Феофана Прокоповича «Володимир» мали змогу побачити численні парафіяни та запрошені ними гості.

Вистава, присвячена 1025-річчю Володимирового Хрещення Русі-України, представляє внутрішню боротьбу, яка відбувається в душі Володимира, коли він надумав відмовитися від поганства. Водночас показано протистояння князя Володимира Святославовича з користолюбними і неосвіченими жерцями, а також деякі варіації на тему можливого процесу прийняття Володимиром доленосного рішення для всієї Київської Русі. Переконлива гра акторів-аматорів вражала реалістичністю зображуваних образів і подій. Відчувалася відшліфована нелегкими репетиціями акторська праця на «одному подиху» та цікаві режисерські прийоми, що роблять виставу такою, що не залишить байдужим нікого.

Після перегляду глядачі аплодували стоячи, що свідчить про майстерність виконавців вживатися в образ свого персонажу аж до «мурашок на шкірі», за словами одного з глядачів. Молодь із театру «Притча», жертвуючи своїм часом і особистими справами, із величезним бажанням присвячує свою працю Богу задля служіння тим, котрі найбільше потребують Благої Звістки, але ще не мали змоги її почути.

Виступ створив незабутнє враження у глядачів. Оленка, яка вперше бачила виставу, ділиться емоціями: «Особливо слова філософа – спонукають задуматися над життям… завдяки роздумам князя Володимира усвідомила, наскільки спокуси віддаляють від Бога та як важко навернутися після грішного життя».

Актор театру «Притча» Микола Оліярник сказав: «Головне, що дітям сподобалося, вони після виступу наввипередки побігли до акторів для спільного фото, а особливо малечі було цікаво хоча б потримати реквізити акторів: хтось отримав меч, кому дістався шолом, а декому й елементи костюмів».

Тарас Монастирський, адміністративний керівник театру «Притча», відзначив, що актори гарно справилися: «…мистецтво потребує жертв, а ця жертва, яку приносять учасники нашого театру – усе це на прославу Бога».

Отець Любомир Яворський, подякувавши театру за виступ, який уже втретє дивився, зауважив, щиро посміхаючись: «Цього разу виступили динамічніше, краще, актори ростуть у майстерності…»

Тож бажаємо наснаги, творчого натхнення нашим дорогим акторам, а особливо режисеру, щоб ця творча нелегка праця на славу Божу приносила їм радість, і нехай Господь відплатить сторицею кожному, хто докладає зусиль для блага нашого театру.

 

Довідка: До складу театру «ПРИТЧА» входить столична молодь, яка належить до різних конфесій. Розвиток театру відбувається під патронатом Департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України. Театр був заснований 28 лютого 2013 року з благословення владики Йосифа (Міляна), Єпископа-помічника Київської архиєпархії УГКЦ. Основним завданням для театру є показ вистав на духовну і моральну тематику, особливо у спеціалізованих середовищах, таких як місця позбавлення волі, військових частинах, будинках для осіб похилого віку та сиротинцях, які знаходяться на території Київської архиєпархії.

 

Підготувала Марічка Сохацька, творчий керівник театру «Притча»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next