АКТУАЛЬНО

У пенітенціарній системі будуть відновлені заходи душпастирської опіки для в'язнів і персоналу

П'ятниця, 19 лютого 2021, 13:15
17 лютого 2021 року під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля відбулося засідання Уряду. Постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 р. № 104 були внесені зміни щодо заходів карантину у пенітенціарних установах.

З 24 лютого КМУ відкрив дозвіл на проведення заходів душпастирської опіки в установах виконання кримінальних покарань і попереднього ув'язнення. Заходи душпастирської опіки будуть можливі «за умови їх проведення не більше двох разів на тиждень із загальною чисельністю учасників одного заходу не більше 10 осіб, з яких одна особа – священнослужитель (капелан), уповноважений релігійними організаціями».

Криза організації душпастирського служіння, виникла через введення обмежувальних протиепідемічних заходів у зв'язку із запобіганням поширенню в установах виконання покарань гострої респіраторної інфекції COVID-19.  Це спонукало Церкви до необхідності розробки рекомендацій щодо здійснення капеланського служіння в кримінально-виконавчих установах у часі карантину та після нього. 

Порозуміння вдалося досягти завдяки наполегливим старанням Душпастирської ради з питань релігійної опіки у пенітенціарній системі України при Міністерстві юстиції України. 4 січня 2021 р. відбулася зустріч представників Душпастирської ради  з питань релігійної опіки у пенітенціарній системі України з профільним заступником Міністра юстиції Оленою Висоцькою, в наслідок якої були подані пропозиції щодо прийняття необхідних карантинних вимог для відновлення регулярних візитів капеланів.

28 січня 2021 р. відбулася нарада членів Душпастирської ради із заступником начальника Департаменту з питань виконання кримінальних покарань Наталією Рибалкою, представником Управління департаменту з питань ресоціалізації засуджених Олександром Гужвою щодо відновлення капеланського служіння для духовних потреб в’язнів і персоналу ДКВС. 

Проблематику повернення в'язням можливостей отримувати духовну опіку безперешкодно було наголошено під час зустрічі Всеукраїнської ради Церков і Релігійних організацій з представниками уряду 27 січня 2021 року. Відтак, у відповідь на листи Душпастирської ради при Мінюсті, сприянням  завідувача відділу з питань релігій, забезпечення права громадян на свободу світогляду і віросповідання Секретаріату Кабінету Міністрів України Андрія Юраша, офісу Омбудсмана, а також Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Міністерства Культури України було подолано правову колізію, яка виникла після завершення локдауну влітку 2020 року. 

Від липня 2020 року тривають зусилля через Душпастирську раду при Міністерстві юстиції України для пропонування законопроектів і підзаконних актів, що повинні унормувати капеланське служіння у в'язницях і колоніях. Прерогативою співробітництва релігійних організацій з пенітенціарною системою є введення штатного капеланства на підставі закону, який би також зберіг розвинуті нині форми душпастирства, які проходять на волонтерській основі та найбільше сприяють реінтеграції колишніх в'язнів до суспільного життя.

Пенітенціарне душпастирство - єдиний різновид капеланства, який регулюється Законом України 419-VIII від 14 травня 2015 року. Візити в'язничних капеланів до УВП і слідчі установи мають професійний характер й передбачають, головним чином, взаємодію особа до особи. При виконанні необхідних санітарних правил карантину, діючих для службовців, капелани й надалі зберігатимуть безперешкодний доступ до в'язнів.

Довідка:

Душпастирська рада була створена на виконання Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання діяльності священнослужителів (капеланів) в органах та установах, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України" ( 14 травня 2015 року № 419-VIII )

  • Перший склад ДР був затверджений Наказом ДПтС України від 7 вересня 2015 року №472/ОД-15 09.09.2015  "Про утворення Душпастирської ради при Державні пенітенціарній службі України".
  • Порядок підготовки капеланів  згідно закону було визначено у січні 2016 року 
  • Проект  Положення  про здійснення душпастирської опіки в установах Державної пенітенціарної служби України так і не було затверджено ані ДПтС, ані Мінюстом.
  • Після передачі Міністерству юстиції функцій Центрального органу виконавчої влади щодо керування  пенітенціарною системою України наказом Мінюсту від 05.07.2017 № 2170/5 було утворено Душпастирську раду з питань релігійної опіки у пенітенціарній системі України в її нинішньому складі:

1. Українська Церква Християн Віри Євангельської П'ятидесятників

2. Всеукраїнський Союз об'єднань Християн Євангельських Християн-Баптистів

3. Українська Греко-Католицька Церква

4. Об'єднання Незалежних Харизматичних Християнських Церков України (Повного Євангелія);

5. Українська Християнська Євангельська Церква

6. Римо-Католицька Церква в Україні

7. Українська Євангельська Церква

8. Українська Православна Церква

9. Православна Церква України

10. Церква адвентистів сьомого дня

11. Українська єпархя Вірменської Апостольської Церкви

12. Духовне Управління Мусульман України

13. Об'єднання іудейських релігійних організацій України 

Пенітенціарне душпастирство УГКЦ

 


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next