АКТУАЛЬНО

У Перемишлі розпочався перший Синод Єпископів УГКЦ у Польщі

П'ятниця, 12 листопада 2021, 14:27
11-12 листопада в Перемишлі відбувається перший Синод Єпископів Перемишльсько-Варшавської митрополії УГКЦ у Польщі. Синод скликано декретом митрополита Перемишльсько-Варшавського УГКЦ Євгена Поповича на виконання рішень Синоду Єпископів УГКЦ щодо збереження і розвитку духовної, літургійної та богословської спадщини, вирішення душпастирських та організаційних питань митрополії.

У вітальному листі на ім’я митрополита Євгена Поповича проведення Синоду привітав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав:

«Щиро радію, що Ви скликали перший Синод Єпископів Перемишльсько-Варшавської митрополії. Бажаю Вам і достойним владикам Синоду, щоб він став для вас добрим інструментом у вирішенні нагальних питань митрополії та допоміг якнайкраще послужити для потреб вірних нашої Церкви в Польщі. У Господа вимолюю всіх потрібних Вам Божих ласк для проведення плідних синодальних засідань».

У Синоді беруть участь єпископи Перемишльсько-Варшавської митрополії: владика Євген Попович, архиєпископ і митрополит Перемишльсько-Варшавський, владика Володимир Ющак, єпарх Вроцлавсько-Кошалінський, владика Аркадій Трохановський, єпарх Ольштинсько-Гданський, та владика-емерит Іван Мартиняк.

Синод у Перемишлі розпочався Святою Літургією у соборі Святого Івана Хрестителя та прочитанням декрету про мету і завдання Синоду Єпископів митрополії. 

З текстом декрету можна ознайомитися тут.

Митрополит Євген Попович проголосив вітальне слово на відкритті першого Синоду Перемишльсько-Варшавської митрополії УГКЦ в Польщі, у якому відзначив, що це – епохальна подія в житті Української Греко-Католицької Церкви в Польщі. 

«Сьогодні вперше в нашій історії, в історичній Перемишльській палаті, позначеній духом єпископів-мучеників, засядуть їхні наступники, щоб у синодальному дусі, ведені Святим Духом, вслухані в голос своєї Церкви, приймати рішення щодо подальшого розвитку. Церква в Польщі входить у новий етап свого життя через діяння Синоду Єпископів нашої митрополії, яке стало можливим із покликанням до життя третьої єпархії», – підкреслив владика Євген.

Митрополит зауважив, що УГКЦ у Польщі та, зокрема, у Перемишльсько-Варшавській митрополії, має успішний досвід співпраці, взаємної допомоги та координації дій між церковними структурами. Особливим випробуванням є пандемія коронавірусу, під час якої вдалося напрацювати певні моделі душпастирства, що не дають церковному життю завмерти. Це, окрім іншого, творить позитивний імідж УГКЦ у Польщі – образ Церкви, яка у будь-яких обставинах була і є поруч зі своїми вірними.

«Іншим позитивним прикладом співпраці між структурами УГКЦ в Польщі було проведення спільних Соборів наших єпархій, на яких були прийняті рішення, що визначали шляхи нашого розвитку. Саме внаслідок рішень і спільного Собору було покликано низку митрополичих комісій, які працювали на благо всієї Церкви в Польщі», – зазначив митрополит.

Завдання нинішнього Синоду Єпископів митрополії – накреслення нових шляхів розвитку Церкви у Польщі. Митрополит сказав про завдання і функції Синоду так: «Попри збереження повної автономії кожної з трьох єпархій УГКЦ у Польщі, Синод дає нам законне знаряддя для управління всією митрополією у тих справах, про які виразно говорить церковне право. Синод дає нам знаряддя приймати і проголошувати рішення, які стають обов’язковими до виконання для всіх вірних митрополії. Синод дає нам законне знаряддя, щоб ми, владики, дбали про зростання Церкви в Польщі, щоб у дусі любові та єдності проповідувалося Боже слово, служилися всі Таїнства Церкви і щоб ми солідарно відповідали на виклики сучасної доби, у якій Церква й надалі покликана звіщати надію спасіння».

Митрополит підкреслив, що «наші діяння будуть проходити в дусі науки Апостольського Престолу, Священного Синоду Єпископів УГКЦ та під проводом Глави Патріарха Святослава, яких настанови є для нас обов’язковими до виконання».

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next