АКТУАЛЬНО

У Перемишлі урочисто внесуть мощі блаженного Йосафата Коциловського до собору та освятять відреставровані палати греко-католицьких владик

Четвер, 04 липня 2013, 17:04
7 липня 2013 року єпископи і священики УГКЦ врочисто внесуть мощі блаженного священномученика УГКЦ Йосафата Коциловського до Архикатедрального собору Святого Івана Хрестителя, що в Перемишлі (Польща).

Після Божественної Літургії буде зачитано рішення Міської ради м. Перемишль про найменування вулиці «Блаженного єпископа Йосафата Коциловського» та освячення відреставрованої палати греко-католицьких владик. Про це повідомив о. Богдан Степан, канцлер Констисторії Перемисько-Варшавської архиєпархії УГКЦ.

У заходах, які відбудуться під час храмового празника, візмуть участь: владика Іван (Мартиняк), Митрополит УГКЦ у Польщі, владика Володимир (Ющак), Ординарій Вроцлавсько-Гданської єпархії УГКЦ, владика Петро (Крик), Апостольський екзарх УГКЦ у Німеччині.

Варто зазначити, що владика Йосафат Коциловський був останнім греко-католицьким єпископом у Польщі до ліквідації УГКЦ. Єпископом Перемиської єпархії УГКЦ він став 1917 року. Владиці Йосафату вдалося відбудовувати, знищені під час І Світової війни, структури УГКЦ, а також посприяти у розвитку духовної греко-католицької семінарії у Перемишлі. Після другого арешту 1946 року, НКВС перевезло єпископа з Перемишля до Києва. Після численних тортур і брутальних допитів, владика відмовився від переходу на православ’я і розірвання єдності з Католицькою Церквою. Тому він був засуджений до 10 років концтабору, де і помер 1947 року у Чапаївці під Києвом. 1977 року його тіло перевезли у Львів, але перепоховували сім разів, бо КДБ хотіло його знищити. У 2001 року папа Іван Павло ІІ у Львові проголосив єпископа Йосафата Коциловського блаженним Католицької Церкви. 31 травня 2013 року частина мощей блаженного Йосафата була перевезена зі Стрия у Перемишль.

Нещодавно, 13 червня, Міська рада м. Перемишля прийняла рішення про найменування вулиці «Блаженного єпископа Йосафата Коциловського». Цю назву отримала частина вулиці, на якій знаходяться Архикатедральний собор УГКЦ та палата перемиських владик, яка була збудована 1900 року. Останнім єпископом, який працював у палаті був блаженний Йосафат Коциловський. Згодом будинок перебудували і він використовувався, як Національний музей перемиської землі. 4 квітня 2001 року палати повернули у власність Перемиської архиєпархії УГКЦ.

7 липня 2013 року, після офіційних святкувань, палата буде відкрита для відвідувачів. У палаті греко-католицьких владик у Перемишлі буде знаходитися Митрополича курія УГКЦ у Польщі та осідок митрополита. На другому поверсі буде знаходитися виставка ікон.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next