АКТУАЛЬНО

У Полтаві молоді греко-католики з різдвяним вертепом і колядою відвідали своїх парафіян

Середа, 09 січня 2019, 13:47
7 січня парафіяни парафії Пресвятої Трійці УГКЦ у Полтаві відвідали з вертепом та різдвяними колядками помешкання своїх вірних. Цій традиції виповнюється вісім років.

Мета дійства — принести радість та святковий настрій, наповнити цей день християнським змістом, принести полтавцям звістку про народження Божої дитини.

Настоятель Свято-Троїцького храму отець Юрій Кролевський говорить, що Різдво Ісуса Христа — свято надії, радості та близькості Бога до людини:

— Багато хто не має певності у завтрашньому дні. Ми ж, колядуючи, хочемо принести це відчуття, а разом з ним — віру, оптимізм та надію. Люди стають учасниками та свідками Божої радості, яка ніколи не проминає.

Такий вертеп — синтез традицій Західної та Східної України. Серед учасників — священики, діти та молодь, дорослі, а навіть старші люди. Колядники носять зірку — символ вифлеємської зорі, що з’явилася та засяяла з народженням Христа. Вертеп не має точного сценарію, але учасники виконують ролі — пастушків, янголів, звіздарів.

Представниця Ліги греко-католицьких жінок у Полтаві та член парафіяльної економічної ради Світлана Жездріс — учасниця різдвяного вертепу від самого початку традиції. Згадує, що тоді, у 2012 році, було лише кілька колядників. І вистачало 3-4 годин, щоб відвідати усі домівки тодішніх парафіян.

— Нині нас вже понад два десятки. А щоб встигнути завітати до кожної родини, потрібно кілька днів, — згадує Світлана Жездріс.

У нинішній мандрівній виставі беруть участь десять дітей і одинадцять дорослих. Відвідини тривали цілий день. 

Кошти від попередніх вертепів використовували для потребуючих людей, зокрема воїнів АТО, переселенців із зони бойових дій і на сиротинець у Кобеляцькому районі.

Цьогоріч вони теж підуть на благодійність та будівництво дитячого майданчика при Свято-Троїцькому храмі УГКЦ.

Прес-служба парафії Пресвятої Трійці УГКЦ у Полтаві


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next