АКТУАЛЬНО

У Полтаві показали фільм «Справа «Рифи»

Вівторок, 30 травня 2017, 12:49
У місті Полтава відбувся прем’єрний показ фільму «Справа «Рифи», який створили до 125-річчя з дня народження патріарха УГКЦ Йосифа Сліпого.

Як мовиться в сюжеті Полтавського обласного телебачення «Лтава», українські дослідники зібрали факти минулого століття, що розповіли про драматичні події в українській історії та роль у них священнослужителя.

Показ фільму в Полтаві організував греко-католицький священик Максим Кролевський. Він вважає: важливо, щоб історія Йосифа Сліпого не була забута, а пробуджувала в українцях власну гідність. «Цього року наша Церква відзначає 125-ліття від дня народження патріарха Йосифа Сліпого. І звичайно, що вже є постанови і Кабінету Міністрів і Верховної Ради України для того, аби цей день відзначати на загальнодержавному рівні. Тому, власне, цього року наша Церква проводить дуже багато різних заходів, які присвячені саме цій великій постаті, цього Великого українця», – сказав о. Максим.

Фільм створювали на основі знайденої в архівах агентурної справи – «Рифи», яка була заведена проти Греко-Католицької Церкви. Як розповіла режисер Олена Мошинська, це загальна назва, яка включає в себе багато інших справ, зібраних в одну. «Рифи», – припускає вона, це символи людей як перепон, об які розбилися хвилі влади. Ми працювали 2 роки, – розповіла режисер. – Не можна сказати, коли він знімався, бо він знімався потроху, поступово. Коли ми знаходили якийсь цікавий матеріал, то їхали туди і збирали. Дуже багато роботи було в архівах. Багато матеріалів шукали по всьому світі, навіть у Росії. Ми купили російський архів хроніки і отримали унікальні кадри, яких в Україні не було».

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next