АКТУАЛЬНО

У Португалії провели Міжнародну конференцію про співпрацю Церкви та суспільних організацій

Середа, 20 січня 2016, 09:54
16 січня 2016 року у Лісабоні з ініціативи Капеланії УГКЦ в Португалії та Спілки українців у Португалії відбулася міжнародна конференція «Співпраця Церкви та суспільних організацій у контексті збереження української ідентичності у новій діаспорі». Конференція відбулася за сприяння Посольства України в Португальській Республіці, Світового конгресу українців, ГО «Справа Кольпінга в Україні», Львівського національного університету імені Івана Франка, Департаменту міжнародного співробітництва і туризму ЛОДА.

Доповідачами конференції були: координатор Капеланії УГКЦ в Португалії о. Іван Ґудзь, голова Спілки українців у Португалії Павло Садоха, капелан УГКЦ міст Порто та Браги о. Йоан Лубів, голова осередку Спілки в м. Агеда Надія Уманська, директор Культурно-освітнього центру "Дивосвіт" Володимира Кияк. Через скайп-зв'язок у конференції взяли участь: з Києва - Єпископ-помічник Київської архиєпархії Йосиф (Мілян), зі Львова - юрист ГО «Справа Кольпінга в Україні» Юрій Ковний. З привітальним словом на початку та на завершення конференції виступила посол України в Португальській Республіці Інна Огнівець.

У конференції взяли участь священики та члени Спілки з міст Лісабона, Порто, Браги, Агеди, Албуфейри, Сантарень, Евори. Також були члени Асоціації «Соціальний та Культурний центр Luso-Ucraniano».

Учасники конференції відзначили, що поряд з тим, що близько 50-тисячна українська громада в Португалії складається з громадян України, що виїжджали до країни з наміром повернутися, тобто - тимчасового працевлаштування. Зараз, після більше ніж 15-річного перебування, можна говорити вже про сталу українську діаспору в Португалії. Найважливішими інституціями, що репрезентують та об'єднують діаспору, є церкви, суботні та недільні школи, громадські організації та дипломатичні установи України в Португалії. На жаль, процеси асиміляції є дуже швидкими в Португалії. З іншого боку, існує проблема російського світу, що маскується під слов'янські союзи та ніби спорідненість чи ностальгію за Радянськими часами, насправді нав'язуючи українцям російськомовне середовище та ідеологію. З боку Української Держави до цього часу не запропоновано ефективної програми збереження національної ідентичності за кордоном.

Тому, виходячи з реалій, мусимо провести оцінку можливостей та структурних відносин між згаданими інституціями, що репрезентують українську діаспору в Португалії, щоби у процесі реалізації спільних програм та проектів виробити мотивацію для ще більшого залучення українців до ідеї збереження своєї національної ідентичності, як духовної, культурної, так і соціальної самореалізації українців у контексті діаспорної громади. З іншого боку, ця співпраця має бути спрямована на допомогу для укріплення української державності та піднесення іміджу України у світі.

Першими кроками для реалізації цієї програми учасники конференції визначили:

1. Спільну розробку статуту для українських суботніх та недільних шкіл;
2. Продовження циклу конференцій щодо збереження національної ідентичності;
3. Проведення спільних культурних заходів;
4. Співпраця у соціальному та правовому захисті українців, що проживають у Португалії;
5. Допомогу у підготовці та участі у Зустрічі Східних католицьких єпископів Європи, що має відбутися у жовтні цього року у Фатімі.

Direcçaõ da Associação dos Ucranianos em Portugal

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next