АКТУАЛЬНО

У Прилбичах з приводу 66-ї річниці з дня смерті Митрополита Андрея було відслужено Архиєрейську Літургію

Вівторок, 02 листопада 2010, 11:00
1 листопада 2010 року вірні Львівської архиєпархії УГКЦ молилися у Прилбичах, родинному селі Слуги Божого Митрополита Андрея (Шептицького), та вшанували 66-ту річницю з дня його смерті.
1 листопада 2010 року вірні Львівської архиєпархії УГКЦ молилися у Прилбичах, родинному селі Слуги Божого Митрополита Андрея (Шептицького), та вшанували 66-ту річницю з дня його смерті. Очолив моління Високопреосвященніший Владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ Львівський УГКЦ, спільно із священиками архиєпархії та чисельною громадою вірних. Молитва розпочалася Панахидою біля родинної усипальниці Шептицьких, а відтак у храмі Собору Пресвятої Богородиці відбулася урочиста Божественна Літургія. Владика Ігор у слові до вірних особливу увагу звернув на постать Слуги Божого Митрополита Андрея, адже процес його беатифікації ведеться вже від 1958 року, Церква докладно вивчає життя, працю і чесноти Слуги Божого. Архиєпископ, зокрема, розповів про різні етапи та моменти богоугодного життя Шептицького, згадав про велике надбання Церкви та українського народу, а саме творів Слуги Божого, у яких відкривається духовна глибина і практична реалізація християнської любові. «Коли читаємо його творіння, заглиблюємося у них духом, то розуміємо його велетенські наукові знання, а ще більше відриваємо його велику любов до Бога та ближнього, - сказав Владика Ігор. – Заглиблюймося у духовні твори Митрополита, бо він знав добре душу свого народу й старався донести Слово Боже до своїх вірних. Саме цією любов’ю слуга ділиться з вірними Богові людьми. Ми дякуємо Богові й завжди будемо так чинити за великий духовний дар в особі Митрополита Андрея для нашого народу». Саме тепер вірні Української Греко-Католицької Церкви з нетерпінням очікують завершення  процесу у справі беатифікації Слуги Божого Андрея. Тому Владика Ігор наприкінці богослужіння закликав молитися, щоб Господь вислухав просьби українського народу і за посередництвом Слуги Божого Андрея зіслав на нас чисельні ласки.

о. Павло Дроздяк,
прес-секретар Львівської архиєпархії
Використано матеріали: http://sheptytsky.ugcc.org.ua

Біогорафічна довідка Слуга Божий Андрей Шептицький народився 29.VII.1865 р. в Прилбичах, Західна Україна. Родинний дім прищепив у його душі глибоку побожність. 1888 року всту­пив до Чину Св. Василія Великого, 1892 року став священиком, 1899 року — Станиславівським Єпископом, а 1900 року — Галицьким Митрополитом. З повною посвятою трудився над поглибленням релігійного духа своїх вірних, відновою східного обряду та над розвитком свого народу в усіх ділянках культурного та суспільного життя. Його апостольська ревність обіймала й українську еміграцію: раз відвідав Бразилію та Аргентину, двічі — Північну Америку. Як добрий пастир не покидав своїх вірних і в часі ворожих наїздів. Був безстрашний в обороні правди та справедливості. Був ув’язнений Москвою в pp. 1914-17. Провідною ідеєю його життя була справа об’єднання Церкви. І хоч обставини не дозволили здійснити його унійних намірів, це тільки збільшує його заслугу та велич. Хоча тяжко терпів через недугу, він іще молив Бога про ласку мучениц­тва, а перед Апостольським Престолом просив дозволу на мученицьку смерть за віру та єдність Церкви навзамін за страждання свого народу. Помер у Львові 1.ХІ.1944 р. Його беатифікаційний процес був відкритий 5.XII.1958 р. Якщо хтось одержить якусь ласку через посередництво Божого Слуги Андрея Шептицького, нехай ласкаво повідомить отця Постулятора.
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next