АКТУАЛЬНО

У прокатедральному соборі Святої Софії в Римі відбулося свято розколяди

Вівторок, 16 лютого 2021, 12:32
Свято розколяди традиційно проводять в багатьох парафіях УГКЦ, адже воно є завершенням різдвяного періоду (у візантійській традиції він триває до передсвяття Стрітення ГНІХ). Також це нагода подякувати Богові за світло Його вифлеємської зорі в нашій душі та, залишаючи в пам’яті святковий настрій, крокувати далі в житті із Різдвом.

Таку думку висловив о. Марко Семеген, ректор собору Святої Софії УГКЦ в Римі, президент товариства «Свята Софія» в Римі, у коментарі для Департаменту інформації УГКЦ.

Тож 14 лютого, дотримуючись встановлених санітарних норм у зв’язку з пандемією коронавірусу, на території собору Святої Софії УГКЦ в Римі провели свято розколяди. Перед цим віряни взяли участь у Божественній Літургії та освятили свічки.

Опісля вони почули розповідь про історію українського вертепу, який брав участь у щорічній виставці «100 вертепів у Ватикані» (13 грудня 2020 року - 17 січня 2021 року), що відтепер перебуває під протекцією товариства «Свята Софія» в Римі. Далі дійство прикрасив спів колядок українських студентів (Христини Сало, Володимира Кохана, Юрія Гаранджука та Володимира Телішевського) та виступ дітей катехитичної школи «Свята Софія».

«Для мігрантів, які не святкують Різдва у звичний для України спосіб, розколяда – це ще одна нагода поколядувати. Українці за кордоном протягом тижня розкидані по місцях своєї праці і не завжди мають можливість пережити святковий період у повноті», – переконаний о. Марко.

На його думку, цьогорічна розколяда стала особливою, бо була зосереджена довкола вертепу майстрині-монахині Теодозії Полотнюк із Донецького екзархату УГКЦ. «Люди зосереджено молилися, вдивлялися, відшукували образи в цьому вертепі, які їх подумки повертали до рідного дому», – додав душпастир.

Фото: Юрій Ганчук

Руслана Ткаченко
для Департаменту інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next