АКТУАЛЬНО

У прокатедральному соборі Святої Софії в Римі вшанували пам’ять жертв Голодоморів в Україні

Вівторок, 30 листопада 2021, 10:39
У прокатедральному соборі Святої Софії УГКЦ в Римі цими днями відбулися молитовні заходи із нагоди вшанування пам’яті жертв трьох Голодоморів 20-40-х років ХХ століття, які були геноцидами українського народу.

27 листопада духовенство та віряни собору помолилися Панахиду за жертв Голодоморів, по завершенні присутні запалили лампадки на пам’ять про мільйони невинно заморених голодом українців у страшні роки Голодоморів в Україні.

У неділю, 28 листопада,  віряни та духовенство собору молилися Божественну Літургію в соборі, яку очолив о. Марко Семеген, ректор собору. Богослужіння супроводжувалися співом студентів Папської української колегії священномученика Йосафата. «Ми сьогодні пригадуємо трагічні події нашого народу і бачимо, як диявол, озброївшись руками радянського союзу, прагнув зруйнувати не лише людину, а й суспільство, державу, націю. Господь будує, зрощує, піднімає, натомість диявол руйнує і нищить», - наголосив у проповідницькому слові душпастир. Отець Марко також закликав вірян: «Сьогодні, приймаючи Таїнство Пресвятої Євхаристії, будучи причасниками Тіла Господнього, подякуймо Богові за те, що ми можемо споживати хліб і нам не бракує його на столі. Подякуймо також Богові за тих, хто працює біля хліба, бо кожна його крихта є плодом людської тяжкої праці. Дякуймо Богові, що можемо бути причасниками Пресвятої Євхаристії і не бути переслідуваними і гнаними і навіть у чужій країні мати можливість молитися рідною мовою. Священник додав, ми не маємо права забути цієї трагедії: «У цій Пресвятій Євхаристії поручаємо всіх, хто тоді відійшов до вічності в такий несправедливий спосіб, просячи Бога, аби подібні трагедії більше не повторювалися і диявольська сила слабшала у світі».

Після цього учасники богослужіння, а також діти недільної української школи «Свята Софія» помолилися Панахиду за жертвами Голодоморів українського народу на подвір’ї храму. На завершення Панахиди українці запалили лампадки пам’яті. Також на подвір’ї собору розмістили серію інформаційних стендів про голод в Україні, тож всі охочі могли відновити свою історичну пам'ять.

Пресслужба релігійного товариства «Свята Софія»

Довідка

Україна пережила три голодомори – 1921-1923, 1932-1933 і 1946-1947 років. Сьогодні, базуючись на документах, можна говорити про масовий штучний голод і геноцид українців. Найбільший, 1932-1933 років, відомий як Голодомор, був каральною операцію сталінського режиму проти України. За деякими даними, у часи голодоморів померли від 7 до 10 мільйонів українців. Упокорення голодом стало інструментом для закріплення більшовицько-сталінського режиму, знищення тих, хто міг чинити спротив, перетворення на рабів. Голодомор 1932-1933 року був геноцидом українців, і світ повинен це почути і визнати.

 


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next