АКТУАЛЬНО

У підземеллі Гарнізонного храму Львова відкрили виставку реліквій XII-XV століття

П'ятниця, 07 травня 2021, 14:15
6 травня 2021 року в підземеллі Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла у Львові відкрили унікальну виставку реліквій XII-XV століття. Розпочалася подія з молитви, яку супроводжував співом квінтет Гарнізонного храму.

Презентація виставки відбулася за участю настоятеля Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла о. Тараса Михальчука, єпископа Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Степана Суса, капелана Львівської міської ради о. Павла Дроздяка та інших представників духовенства, а також меценатів, які сприяли тому, щоб старовинні артефакти побачила громадськість.

«Від сьогодні у підземеллі Гарнізонного храму зберігатимуться унікальні християнські реліквії XII-XV століть.  Нині вони  офіційно подаровані нашій святині», – підкреслив настоятель храму о. Тарас Михальчук.

Цю колекцію експонатів меценати, які є парафіянами Гарнізонного храму, буквально, врятували, аби громадськість згодом мала доступ до цих рідкісних артефактів, у яких збережена християнська історія. Про це розповів владика Степан: «Я справді вдячний меценатам, які викупили ці реліквії в різний спосіб, у різних обставинах. Колекціонер – це особистість також творча. Потрібно розумітися в цих речах. Знаємо, що чимало цінних ікон перепродається, буквально, за безцінь. Тому ця колекція артефактів є дуже цінною, вона врятована, можна сказати. З іншого боку, вона передана до Гарнізонного храму, що дасть можливість багатьом людям її бачити».

Як розповів один із меценатів,  серед головних його мотивацій було зробити добро для суспільства і таким чином залишити про себе слід на цій землі.

Ця подія увійде в історію – впевнений міський голова Львова Андрій Садовий. «Сьогодні День міста і, звичайно, що це не таке святкування, як ми звикли, немає парадів,  гостей. Усе через пандемію. Але в цьому також свій сенс. Сьогоднішня подія ввійде в історію. Ця експозиція буде дивувати і милувати око тисяч львів’ян і гостей зі всього світу. Думаю, що цей добрий приклад наших мільйонерів, мільярдерів буде наслідуватися. Багаті люди зрозуміють, що у тому світі все дуже швидко минає. Те, що ти лишаєш, – це велика історія. Велика вам подяка, що ви зробили такий мужній вчинок», – сказав очільник міста.

Міський голова вручив символічний знак Лева настоятелю Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла о. Тарасові Михальчуку.

Департамент інформації УГКЦ за матеріалами https://velychlviv.com


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next