АКТУАЛЬНО

У Ріміні громада УГКЦ відсвяткувала 15-річчя заснування

Четвер, 19 жовтня 2017, 11:43
15 вересня громада Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ в Ріміні відсвяткувала 15-річчя свого заснування, на яке був запрошений владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії. Перед Богослужінням владику Діонісія вітали діти з громади та о. Віктор Двикалюк, капелан громади. Відтак усі помолилися на Архиєрейській Божественній Літургії.

«Матір є та, яка не лише завжди опікується своєю дитиною, а й дає їй волю, аби дитина стала самостійною. Богородиця клопоталася про Ісуса Христа, коли Він був маленький. Але коли Він вже мав дванадцять років, то загубився в храмі і Марія із Йосифом шукали його три дні. Знайшовши Його в храмі між мудрецями й книжниками, Марія тоді лише сказала: «Ми шукали три дні тебе. Чому ти відлучився від нас?». Ісус їй відповів на те, що Він повинен бути при справах свого Отця Небесного. Цим Він пояснив їй, що повинен слухати не тільки свою Матір, а й Небесного Отця. А потім, коли Христос помирає на хресті, вона є біля нього, бо є потрібною Йому, як матір», - такими словами єпископ розпочав проповідь.

Владика Діонісій також пригадав історичний контекст свята Покрови Пресвятої Богородиці. «Богородиця захистила місто Константинополь. І це свідчить про те, що, коли люди вже не мали більше сили, Богородиця заступилася за них», - додав єпископ. Тому, на думку проповідника, свято Покрови – це й свято заступництва Пречистої Діви Марії, бо вона рятує нас своїм покровом, коли немає вже іншого порятунку. Це й свято жертовної материнської любові, адже слова, які вона промовила архангелу Гариїлу «я слугиня, нехай станеться по твоєму слові», вона сповняла  до кінця свого життя.

«Добра мама виховує свою дитину, опікується нею, але коли дитина підростає, то дає їй нагоду самостійно побаватися з іншими дітками, ходити до школи і потім самостійно працювати та заробляти собі на хліб, - вів далі єпископ. - Добра мама дає свободу своїй дитині. Бо не є добрим, коли матір зажди тримає дитину вдома. Тож і Марія дала свободу Христу, аби Він не тільки її слухав, а й Небесного Отця, і не лише сповняв її волю, а й волю Бога».

 Наприкінці проповідник додав: «Наша Батьківщина оточена військом, подібно, як Константинополь. І зараз є саме той час, коли ми запрошені благати Богородицю про її покров. Пам’ятаймо, що маємо Небесну Маму, яка може взяти нас за руку і перевести нас із земного життя до вічного».

Під час Богослужіння двоє маленьких парафіян, Ярослав і Марійка, вперше приступили до Святих Таїнств Сповіді і Причастя. Ці Святі Таїнства їм уділив владика Діонісій.

Наприкінці Літургії до громади завітав владика Франческо Ламбіазі, Єпископ м. Ріміні, який привітав греко-католицьку громаду із річницею та запевнив у своїй підтримці, та о. Ренцо Градара, директор «Мігрантес» та єпархіального «Карітасу». 

Після цього відбувся урочистий концерт за участю дітей катехитичної школи та святкова трапеза.

Як відомо, весною 2002 року тут відбулося перше Богослужіння для українських мігрантів. Цікаво, першим душпастирем і місіонером української громади тут був о. Ренцо Градара, відповідальний за мігрантів в Рімінській єпархії. Аби знайти українських мігрантів, він шукав їх біля автобусів, де гуртувалися українці, клопотав про проведення богослужінь українською мовою і про приїзд сюди українського священика.

Спочатку Богослужіння відбувалися один раз на місяць і на великі свята в церкві MadonnadellaScala. У 2011 році сюди були призначено душпастирем о. Віктора Двикалюка. Важливо, що в цій громаді за сприяння о. Ренца Градара діє асоціація «Надія», яка допомагає вирішувати соціальні проблеми новоприбулих мігрантів. А з 2015 року при парафії діє катехитична школа під керівництвом п. Олени Зелінської.

Прес-служба УГКЦ в Італії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next