АКТУАЛЬНО

У Римі презентували книги військового капелана о. Андрія Зелінського

Понеділок, 07 листопада 2016, 15:23
“Соняхи. Духовність на час війни” та “На ріках вивилонських” – дві книги військового капелана о. Андрія Зелінського, котрі презентували 6 листопада українській громаді Рима. Презентація відбулась за участю автора з ініціативи Товариства “Свята Софія” в його головному будинку поряд із прокатедральним собором Святої Софії.

Сам автор охарактеризував презентацію своїх книг як “одногодинну духовну віднову, інтерпретацією того, що ми зараз переживаємо”. Очевидно,  о. Андрій мав на увазі сучасні події в Україні, їх головних героїв з часів Майдану аж досі. Свою зустріч з римською громадою він розпочав розповіддю про те, що спонукало його, молодого священика, стати військовим капеланом. “Спочатку я не міг уявити, якою є моя роль на війні, - розповів капелан, - тому військове капеланство стало для мене найбільшою несподіванкою в моєму житті. Спочатку я їздив на місяць, повертався додому. Уже згодом я зрозумів, що у нас війна ведеться на різних фронтах”. “Я не можу описати війну, бо бачив її занадто близько”, - зізнається о. Андрій.

Свої книги автор називає “інтерпретацією того, що зараз відбувається в Україні на тлі війни”. Свій погляд на ці події він будує на любові: “Я ходив по ангарах авдіївської промзони. Вони, як решето, наскрізь були простріляні кулями, а я вбачав у них зоряне небо. Вміймо бачити красу навіть там, де нам здається, її не може бути. Коли людина любить, перетворює історію на суцільну весну”. У світлі такого бачення о. Андрій охарактеризував завдання кожного українця: “Створити нову Україну як спільну відповідальність за спільне благо”, адже “після кожної війни добра у світі стає все менше”, тому “ми зобов’язані жити інтенсивніше; більше усміхатися – за себе й того, хто не повернувся з війни; любити й ділитися собою”.

Додамо, що на зустріч із військовим капеланом прийшли представники монаших чинів і згромаджень, студенти та ректорат Української папської колегії святого Йосафата, працівники посольства України при Апостольській столиці та громадських організацій. Уже ввечері автор зустрівся з молодими представниками української громади Рима.

Довідка про автора

Отець Андрій Зелінський – священик Української Греко-Католицької Церкви, член чернечого згромадження «Товариство Ісуса», військовий капелан.

Народився 2 вересня 1979 року. Філософську освіту здобував у Колегії святого Йосафата, Стемфорд, США; богословську – у Папському Григоріанському університеті, Рим, Італія; політологічну – у Національному університеті «Києво-Могилянська академія». Основні сфери наукових інтересів та напрямки пасторальної діяльності: християнська духовність у контексті сучасної культури, ідеологія національної безпеки та задоволення духовних потреб військовослужбовців. Своє капеланське служіння серед військовослужбовців розпочав у 2006 р. в Академії сухопутних військ у Львові, а з червня 2014 р. бере активну участь у забезпеченні духовною підтримкою українських військових у зоні АТО, здійснюючи своє служіння у підрозділах ЗСУ під Слов’янськом, Краматорськом, у Пісках, Дебальцевому та під Маріуполем Донецької області.

Прес-служба Товариства “Свята Софія”

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next