АКТУАЛЬНО

У Римі аналізували значення енцикліки «Славен будь» для служіння Церкви в контексті ключових викликів сучасності

Вівторок, 10 травня 2016, 19:02
4 травня в приміщенні Папського інституту патристики «Августиніанум» (Рим, Італія) відбулась конференція, організована Радою Єпископських Конференцій Європи (ССЕЕ), яка мала за мету на найвищому рівні дослідити значення енцикліки папи Франциска «Славен будь» для служіння Церкви в сучасному світі.

У зібранні взяли участь делегати Єпископатів Європи, які відповідають за екологічне служіння Церкви в різних країнах, серед яких проф. д-р Володимир Шеремета та о.д-р Володимир Містерман від Української Греко-Католицької Церкви.

Конференція розпочалась привітанням кардинала Петера Ерде, президента ССЕЕ, та архієпископа Джіампаоло Крепальді, президента комісії «Caritas in veritate» ССЕЕ. Потім присутні заслухали дві вступні доповіді: «Пасторальні виклики енцикліки «Славен будь»» кардинала Петера Турксона, голови Папської ради «Justitia et Pax», та «Значення енцикліки «Славен будь» з перспективи Української Греко-Католицької Церкви» проф. д-ра Володимира Шеремети, керівника Бюро УГКЦ з питань екології.

Голова папської ради «Справедливість і мир» у доповіді акцентував на основних соціальних та екологічних пасторальних викликах, які постали перед Церквою, підкресливши їх взаємний зв'язок та закорінення у кризі «екології людини». Кардинал Турксон також наголосив на тому, що через єпископів і священиків ця енцикліка повинна бути донесена до усіх людей, щоб таким чином внести вагому лепту у подолання екологічної кризи, пригадуючи, що Соціальна Доктрина Церкви про відповідальність за Боже створіння є невід’ємною складовою християнської віри.

Очільник Екобюро УГКЦ проаналізував основні аспекти енцикліки «Славен будь», зосередившись на її значенні для здійснення місії Церкви задля збереження створіння в сучасному світі, яку виконують Церковні екологічні структури і зокрема Бюро УГКЦ з питань екології. «Абстрагувавшись від загального контексту, можна стверджувати, що Енцикліка спеціально написана для України!» – констатував проф. Володимир Шеремета. На завершення доповідач підкреслив, що енцикліка «Славен будь» є для Церкви водночас як великим даром, так і великою відповідальністю: «Ми покликані щоденно імплементувати вчення цього документа в повсякденне служіння Церкви не лише задля збереження створіння, а також, як навчає папа Франциск, і для більш ефективного свідчення Христа в сучасному світі».

У рамках конференції відбувся також круглий стіл на тему «Паризька угода у світлі збереження «спільного дому»» за участі Його Преосвященства Жана-Люка Бруніна, єпископа Нанта, голови Комісії у справах сім`ї та соціальних питань Єпископської Конференції Франції, професора Паоло Конверсі - представника Святійшого Отця з питань кліматичних змін при Святому Престолі, а також о. Августо Дзампіні, богословського радника Єпископської Конференції Англії і Уельсу (CAFOD).

У другій частині конференції («за закритими дверима») екологічні делегати Єпископатів Європи коротко обмінялися досвідом, здобутим у сфері збереження створіння, а також спробували віднайти оптимальні шляхи служіння для формування «цілісної екології», про яку навчає папа Франциск в енцикліці «Славен будь».

Дебати виявили потребу активізувати й систематизувати служіння Церкви для збереження створіння в окремих країнах. Також було констатовано, що екологічні проблеми сучасності є важливим викликом і шансом для сучасного душпастирювання та екуменічного діалогу.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next