АКТУАЛЬНО

У Римі презентували книжку про блаженного Микиту Будку

Четвер, 19 березня 2015, 16:37
18 березня в екуменічному центрі неподалік Ватикану відбулася презентація книги о. Атанасія Маквея про блаженного священномученика Микиту Будку. На презентації був також Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ.

«Божий мученик. Свідок історії – блаженний Микита Будка, перший український католицький єпископ в Канаді» – назва книжки авторства о. д-ра Атанасія Маквея, українського церковного історика, що працює в архівах Ватикану над дослідженнями української історії кінця XIX першої половини XX століття.

Окрім автора, презентували видання: владика Борис, Єпарх єпархії Святого Володимира Великого в Парижі та Президент УКУ, о. Джеймс Маккен, ректор Папського орієнтального інституту, доктор Жан-Пауло Ріготті, архівіст Конгрегації Східних Церков.

«Блаженний Микита Будка, будучи великим патріотом своєї Батьківщини, цілковито присвятив себе служінню вірним нашої Церкви на поселенні в Канаді. Його призначення для служіння в Канаді має надзвичайно важливе історичне значення – це було перше призначення ієрарха Східної Католицької Церкви з повною юрисдикцією поза межами старого греко-романського світу», – зазначив автор, звертаючись до присутніх на презентації.

На превеликий жаль, за словами автора, дослідження постаті владики Микити Будки залишається поза увагою істориків, хоча «з його постаттю розпочинається нова ера в історії еміграції українського народу. Особиста біографія блаженного Будки, а саме її канадський період – це приклад збереження ідентичності українського народу на поселеннях».

У презентації також взяли участь: владика Гліб, Єпарх єпархії Пресвятої родини у Лондоні, владика Іриней, Канонік папської базиліки Санта Марія Маджоре, Тетяна Іжевська, посол України при Апостольській Столиці.

Додамо, що видання вийшло у світ 2014 року завдяки підтримці Едмонтської єпархії УГКЦ та Інституту східних християнських студій імені митрополита Андрея Шептицького.

 

Прес-служба товариства «Свята Софія»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next