АКТУАЛЬНО

У Римі провели Міжнародний конгрес, присвячений енцикліці «Pacem in terris»

Понеділок, 07 жовтня 2013, 12:45
У Римі з ініціативи Папської ради «Lustitia et pax» пройшли заходи з нагоди 50-річчя енцикліки блаженного Папи Івана XXIII «Pacem in terris» (Мир на землі), опублікованої 11 квітня 1963 року. На спеціальній конференції, організованій Папською радою «Справедливість і мир», зібралися церковні ієрархи, політики, дипломати, представники міжнародних організацій, громадські діячі та науковці.

Перший робочий день Міжнародного конгресу розпочався молитвою та словами привітання президента Папської ради «Справедливість і мир» кардинала Петера Турксона та префекта Конгрегації католицької освіти і виховання кардинала Зенона Грохолевського. Вступне слово до учасників промовив владика Маріо Тозо, секретар Папської ради «Справедливість і мир». У своєму виступі владика наголосив на необхідності нової євангелізації в соціальній сфері та важливості центрів соціальної доктрини Церкви як привілейованих місць для формування нової генерації християн-політиків. «Церква закликає християн брати активну участь у політичному житті, щоб свідчити любов. Хто представляє людей, має більшу відповідальність,  саме тому належить по-особливому формувати цих людей, щоб творити нову політичну парадигму, відкриту до братерства».

Далі учасники заходу мали можливість працювати в групах, роздумуючи над темою «Формування нової генерації християн, задіяних у політичній сфері». Ректори папських університетів, декани факультетів суспільних наук і керівники центрів соціальної доктрини Церкви ділилися досвідом формування нової генерації політиків на основі соціальної доктрини Церкви. Під час роботи в групах о. д-р Михайло Мельник, голова Комісії УГКЦ «Справедливість і мир», представив діяльність Комісії у напрямку формування молодої еліти в Україні на основі соціальної доктрини Церкви, зокрема було показано важливість неформальних зустрічей в університетах та міжнародних літніх школах як важливих елементів у формуванні нового гуманізму.

Другий день розпочався у залі Синоду у Ватикані. У записі було показано відео зі словами блаженного Папи  Івана XXIII, у якому він представляє енцикліку, говорячи про важливість миру в той час. У цей день учасники Конгресу розглядали важливість енцикліки для реалізації спільного блага, не тільки національного, а й універсального, та значення міжнародних організацій, які працюватимуть над реалізацією загального добра. Того ж дня учасники Конгресу мали приватну аудієнцію у Святішого Отця Франциска. У своєму привітанні Папа нагадав про основні ідеї енцикліки про мир, відповівши насамперед на питання, якими є підстави для творення миру. В енцикліці «Pacem in terris» стверджується, що пошук миру корениться в Божественному походженні самої людини, суспільства і влади. Це походження накладає на всіх людей зобов'язання засновувати взаємини на справедливості та солідарності. Божественне походження людини наділяє її особливою цінністю та гідністю, які слід захищати і поважати всюди й за будь-яких обставин, сказав далі Папа. Наприкінці він нагадав, що пошук конкретних політичних, економічних і соціальних рішень не є прерогативою Церкви. Не догма вказує шлях до миру, а «діалог, терпіння, повага, щирість і готовність переглянути свою думку», - сказав Єпископ Рима.

Третього дня учасники розглядали тему міжрелігійного діалогу та переслідування християн. Вступ до теми зробив кардинал Тюран, президент Папської ради міжрелігійного діалогу. «Міжрелігійний далог є інструментом миру», - зазначив кардинал, звертаючись до учасників Конгресу.  Згодом учасники розглянули  тему економічної кризи та цінностей. На цю тему виступили проф. монс. Мартін Шлаг, директор центру «Маркетинг, культура та етика», та проф. Стефано Дзамані, викладач економіки в Болонському університеті.

Інформаційна служба Комісії УГКЦ «Справедливість і мир»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next