АКТУАЛЬНО

У Римі вшанували пам’ять патріарха Йосифа

Середа, 22 лютого 2017, 13:41
У неділю, 19 січня, в Римі вшанували пам’ять патріарха Йосифа Сліпого. З нагоди 125-х роковин з дня його народження у прокатедральному соборі Святої Софії, фундатором і будівничим якого є сам слуга Божий Йосиф, чисельна українська громада молилася Архиєрейську Божественну Літургію та Панахиду. Богослужіння очолив владика Гліб, Єпарх єпархії Пресвятої родини в Лондоні.

Звертаючись до присутніх на молінні вірян, архиєрей вказав на жертовну постать патріарха Йосифа у служінні Богові та людям: “Навіть тоді, коли після довгих років ув’язнення та знущань його нарешті було звільнено, він найперше запитав, чи вільною є також його переслідувана Церква”. Упродовж наступних років свого служіння у вільному світі, зазначив владика Гліб, він робив все для того, щоб відродити УГКЦ та “дивився з впевненим поглядом у її майбутній розвиток в Україні”. У сучасних умовах, коли Україна є вільною, але проходить різного роду випробування, “знову актуальним є заповіт слуги Божого Йосифа “бути собою” і не втратити своєї ідентичності”.

Після Літургії в крипті собору, де були складені тлінні останки патріарха, відбулася Панахида за упокій його душі. Наймолодші члени української громади, діти недільної школи собору Святої Софії, поклали свічки та квіти перед гробницею ісповідника віри.

Після богослужінь відбулося літературно-театральне вшанування та показ документального фільму “Крізь терни до зірок” про життєвий шлях цієї визначної постаті в історії українського народу.

Додамо, що 2017 рік в УГКЦ проголошений Роком патріарха Йосифа з нагоди ювілею 125-х роковин з дня його народження. Останній період його життя після звільнення прийнято називати “римським періодом”, коли глава переслідуваної Церкви боровся за права українського народу та став єдиним його голосом на міжнародному рівні. Символом відродження української Церкви став собор Святої Софії в Римі, збудований патріархом як храм-символ знищених і понівечених святинь в Україні.

Повідомив о. Андрій Солецький

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next